Europarlement geeft groen licht voor coronapaspoort, nieuwe stap naar ‘gewone’ zomervakanties
VIDEOEuropa heeft zojuist een nieuwe stap gezet op weg naar ‘gewone’ zomervakanties. Met een overweldigende meerderheid zette het Europees Parlement het licht op groen voor de coronapas.
De pas geldt in de hele EU, waardoor bijvoorbeeld Nederlanders weer vrijuit naar bijvoorbeeld Middellandse Zeelanden kunnen reizen, zonder aanvullende test- of quarantaineverplichtingen. Vooral Zuid-Europese landen drongen aan op invoering ervan, om hun zwaar geraakte toeristische sector een nieuwe rampzomer te besparen.
Met dit EU-breed erkend, gratis certificaat, dat ‘EU Covid-19-certificaat’ gaat heten, kan de pashouder laten zien dat hij tegen Covid-19 is ingeënt, onlangs negatief is getest of is hersteld van de ziekte en voldoende antilichamen heeft.
Nederlandse Parlementsleden reageerden vanmorgen enthousiast op hun eigen werk. ,,Een waardevol instrument om weer te kunnen reizen’’, aldus Esther de Lange (CDA). Vera Tax (PvdA): ,,Goed nieuws voor reislustige Europeanen, maar ook voor inwoners van grensregio’s en mensen die hun familie en vrienden in het buitenland weer eens willen opzoeken.’’
Privacy
Sophie in ’t Veld (D66) betitelt de pas dan weer als ‘een Europese uitweg uit het doolhof van nationale beperkingen dat de lidstaten hebben opgeworpen’. Zij en haar GroenLinks-collega Tineke Strik accentueren ook dat het nieuwe reisdocument geen inbreuk op de privacy mag zijn. Strik: ,,Data mogen niet worden opgeslagen en reisbewegingen niet gevolgd.’’ In ’t Veld: ,,Als je naar een ander land reist hoeft de overheid daar alleen te weten of je geen gevaar voor de volksgezondheid bent. Meer niet.’’
Nu het Parlement zijn positie heeft bepaald, is de weg vrij voor de triloog: de gebruikelijke onderhandelingen tussen Raad (lidstaten), Commissie en Parlement om tot één gezamenlijk standpunt te komen. De verwachting in Brussel is dat dit overleg in juni kan worden afgerond, waarmee – van voorstel tot eindbesluit in krap drie maanden – zo ongeveer een Europees snelheidsrecord wordt gevestigd.
Wil je weten welke coronaregels gelden voor welk land? Vul onze reiswijzer in.
Tekst gaat verder onder de reiswijzer.
‘Veilige vakantie’
Reiskoepel ANVR hoopt dat er vaart gemaakt wordt met het eindbesluit en dat hiermee het reizen weer op gang komt. ,,Er moeten nog wel wat stappen worden gezet, maar we zijn blij dat deze stap genomen is. We hopen dat we een semi-normale zomervakantie krijgen. Dat zou het toerisme en de reisbedrijven helpen. En bovendien is iedereen inmiddels wel toe aan een vakantie", zegt Mirjam Dresmé van de ANVR.
Sunweb juicht de invoering van een EU-breed erkend, gratis certificaat toe. ,,Ja, we juichen alle initiatieven toe die het genieten van een veilige en welverdiende vakantie weer mogelijk maken. Het coronapaspoort is hierin een belangrijk stap", reageert woordvoerster Martine Langerak.
Ook Corendon zegt ‘heel positief te zijn omdat dit de enige manier is om komende zomer een eenduidig systeem te hebben voor reizen binnen de EU’. ,,Bovendien verlaagt gratis testen ook de drempel om weer te reizen en verhoogt het systeem de bereidheid om te vaccineren", aldus Steven van der Heijden. Uiteindelijk is volgens de Corendon-baas een hoge vaccinatiegraad de enige sleutel om onbelemmerd reizen weer mogelijk te maken, ook buiten de Europese Unie.
Sander van Veen van Vliegtickets.nl ziet het coronapaspoort als een belangrijke stap naar een, enigszins, normale reiszomer. ,,Wij maken ons op voor een (semi)-normale reiszomer. Met dit coronapaspoort verwachten we dat onze reizigers weer op een veilige en verantwoorde manier naar het buitenland kunnen reizen.” Vliegtickets zegt al langer een stijgende trend te zien in het aantal geboekte vliegtickets voor de zomerperiode. De verwachting is dat dit nieuws een positieve impact heeft op het aantal boekingen.
Ook TUI verwacht dat reizen in Europa deze zomer weer veilig en verantwoord kan. Volgens de touroperator kan een Europees vaccinatiebewijs helpen de vrijheid van reizen te herstellen. ,,Met een uniform EU-certificaat kunnen politici nu een belangrijke basis leggen voor reizen in de zomer. Zolang niet iedereen gevaccineerd kan worden, zijn sneltesten de tweede belangrijke bouwsteen voor een veilige vakantie. Ze zijn betrouwbaar en nu in voldoende aantallen beschikbaar", klinkt het.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Nederland
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei gisteren tijdens in de Tweede Kamer welwillend tegenover een prikbewijs te staan, maar wel meer informatie te willen over de veiligheid die vaccinaties meebrengen. Of mensen met zo’n bewijs kunnen worden vrijgesteld van verplichte quarantaine als ze uit risicovolle delen van de wereld komen, hangt af van twee dingen: de mate waarin een prik voorkomt dat je het virus doorgeeft en of bewijs van vaccinatie technisch mogelijk is.
Onder meer D66 en de PvdA pleiten ervoor om een uitzondering op de plicht te maken voor mensen die volledig zijn gevaccineerd, behalve voor de meest risicovolle gebieden waar extra ‘zorgwekkende’ varianten van het coronavirus rondwaren, of weinig informatie beschikbaar is over de verspreiding van het virus. In zo’n geval kan het onduidelijk zijn of vaccinatie wel voorkomt dat mensen een gevaarlijke mutatie naar Nederland brengen.
Wat vind jij ervan: Eén pas voor heel Europa. En data mogen niet worden opgeslagen en reisbewegingen niet worden gevolgd.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVergoeding/met video18
Als kabinet 1,7 miljoen spaarders niet compenseert, wordt beroep gedaan op claimclubs
Het kabinet moet met een ruimhartige compensatie komen voor gedupeerde spaarders die jarenlang miljarden euro’s teveel belasting betaald hebben. Claimclubs staan al klaar om bij de rechter hogere vergoedingen af te dwingen. -
update
ING: Willem Engel gebruikte 50.000 euro aan Viruswaarheid-donaties voor stuk grond in Spanje
Coronascepticus Willem Engel heeft vorig jaar 50.000 euro aan donaties, die hij via zijn actiegroep Viruswaarheid had ontvangen, gebruikt om in privé de aankoop van een stuk grond in Spanje te financieren. Dat blijkt uit informatie van ING, die de zakelijke rekening van Viruswaarheid om die reden blokkeerde eerder dit jaar. De rechter oordeelt nu dat die maatregel van ING te ver ging, maar is wel kritisch op de handelswijze van Engel. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
coronavirus
Teruglezen | Gefrustreerde Curaçaose ondernemers willen geen ongevaccineerden meer aannemen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot onder de 1200. Het is voor het eerst sinds begin oktober dat de totale bezetting onder die grens uitkomt. Mensen uit 1982 en 1983 moeten iets langer wachten voor ze een afspraak kunnen maken voor een coronavaccinatie. Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog vind je hier. -
Lukoil koopt Russische tankstations en fabriek van Shell
Lukoil neemt de Russische tankstations en smeermiddelenfabriek over van olie- en gasconcern Shell. Hoeveel geld de Russische branchegenoot betaalt voor Shell Neft, zoals het Russische bedrijfsonderdeel heet, is niet naar buiten gebracht. -
‘Grote vraag naar hypotheken om te verduurzamen’
Het aantal aanvragen voor een hypotheek om een woning te verbouwen of te verduurzamen stijgt in rap tempo. Hypotheekadviseur De Hypotheker ziet dat het aantal aanvragen in een jaar tijd met 90 procent is gestegen, zegt de keten in een rapport over de eerste vier maanden van het jaar. Vaak wordt de overwaarde van een huis ingezet om de hypotheek rond te krijgen.
232 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnoniem
Crista Goedhart
Geert Meeder
Jan Proeme
Peter Mathot