Volledig scherm
© EPA

Europees Hof: Uber is gewoon een taxibedrijf

Uber is een vervoersbedrijf en geen digitale bemiddelingsdienst tussen klanten en chauffeurs. Zo luidt het oordeel van het Europees Hof. Met deze uitspraak kunnen chauffeurs die voor Uber rijden, verplicht worden om volgens de nationale regels een taxivergunning aan te vragen.

De rechters van het Europees Hof van Justitie kwamen vandaag tot dit oordeel in een rechtszaak tussen Spaanse taxichauffeurs en Uber. Volgens de aanklagers brak Uber de wet in Spanje door chauffeurs zonder taxivergunning de weg op te sturen. Ubers verweer was dat het geen vergunning nodig had, omdat het bedrijf strikt gezien een techbedrijf is. 

Het Uber-platform organiseert en beheert een systeem voor vervoer op aanvraag, redeneert het hof. Daardoor, en ook doordat chauffeurs zonder dat platform geen werk hebben, is het veel meer dan een app. 

UberPop 

De uitspraak heeft vooral gevolgen voor diensten zoals UberPop, waarbij de taxi-app gewone gebruikers anderen laat vervoeren. UberPop is al in veel landen gestaakt. Ook in Nederland is de dienst gestaakt, nadat de Inspectie Leefomgeving en Transport deze dienst als illegaal had bestempeld. 

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”