Europese Commissie: behoorlijke vooruitgang in Griekenland
Griekenland heeft de afgelopen tijd behoorlijke vooruitgang geboekt met de hervorming van de economie en de verbetering van de overheidsfinanciën. Maar er is nog een groot aantal gebieden waar nog hard aan moet worden gewerkt. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie dat vrijdag is verschenen en dat van invloed is op de beslissing om Griekenland te voorzien van de volgende tranche aan Europese hulp.
Ondanks een iets groter dan verwachte krimp van de economie in 2012, heeft Griekenland met een comfortabele marge de doelstelling voor de verkleining van het begrotingstekort gehaald. Dat tekort is uitgekomen op 1,3 procent van de economie, terwijl de doelstelling stond op 1,5 procent.
Ook voor 2013 en 2014 zijn voldoende maatregelen getroffen om de doelstellingen voor het tekort te halen, maar de vooruitzichten voor de periode na 2014 zijn nog onzeker, merkt de Commissie op. Daar zal in de komende tijd nog met Griekenland over worden gesproken. In 2014 zal het land naar verwachting voor het eerst in jaren wel een bescheiden economische groei realiseren die zich in de periode daarna waarschijnlijk zal doorzetten.
Producenten
Volgens het rapport heeft het land vooruitgang geboekt met de hervorming van de arbeidsmarkt en zijn de kosten van arbeid gedaald, maar zullen de prijzen die producenten voor hun producten rekenen, nog wel verder naar beneden moeten worden aangepast.
Daarnaast zal de efficiëntie van de belastingdienst nog flink moeten worden verbeterd. Er is een goed begin gemaakt met de aanname van een nieuwe belastingwet waarmee de belastingdruk beter over de bevolking wordt gespreid.
De Commissie is niet tevreden over de snelheid waarmee staatsbedrijven worden geprivatiseerd. De doelstellingen die voor 2012 waren vastgesteld, zijn niet gehaald en ook de inkomsten uit de privatiseringen die voor dit jaar waren gepland, zijn inmiddels naar beneden bijgesteld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal passagiers luchthavens ver onder niveau van voor corona
De luchtvaart ondervond in het eerste kwartaal nog veel hinder van de coronapandemie. In totaal vlogen ruim 10 miljoen passagiers via de vijf grootste luchthavens van Nederland, waarvan Schiphol met afstand de belangrijkste is. Dat is bijna 60 procent van het aantal passagiers in dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voordat het coronavirus zich wereldwijd verspreidde. -
PREMIUM86
Lange wachttijden en hoge prijzen in de bouw: 'Er wordt al gewerkt met oorlogsclausules’
-
34
Minimumloon gaat volgend jaar al met 2,5 procent omhoog, vakbonden kritisch
Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM24
Dit jaar geen wuppies of juichcape bij WK? ‘Er komt zeker Oranjespul, maar zonder verwijzing naar Qatar’
Supermarkt Lidl zal geen Oranjeacties gaan doen rond het WK Voetbal in Qatar, Grolsch laat het kampioenschap eveneens links liggen vanwege de deplorabele mensenrechtensituatie in de Golfstaat. Krijgen we een WK zonder Oranjemeuk? Experts zijn verdeeld.
-
PREMIUM
Allerrijksten nog rijker dankzij corona en oorlog in Oekraïne: ‘Arm zijn was nog nooit zo duur’
Deze week komen de rijken der aarde voor het eerst in drie jaar weer bij elkaar op het World Economic Forum in Davos. Ongetwijfeld een feestelijk weerzien, want de rijken zijn de afgelopen jaren duizenden miljarden rijker geworden door corona en de oorlog in Oekraïne. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?