Volledig scherm
© ANP XTRA

Europese Commissie kritisch over Nederlandse economie: onevenwichtig

De Nederlandse economie vertoont onevenwichtigheden, stelt de Europese Commissie in zijn nieuwste jaarrapportage. De belangrijkste pijnpunten: de arbeidsmarkt, de huizenmarkt én het begrotingsoverschot.

Het dagelijks bestuur laat zich kritisch uit over Nederland in zijn jaarlijkse analyse over de economische en sociale situatie van de verschillende EU-lidstaten. Zo is het bezorgd over de schuldenberg. De omvang van schulden is weliswaar het afgelopen jaar afgenomen, maar Brussel denkt dat die weer zal toenemen door de ‘dynamische groei van huizenprijzen’.

Over het begrotingsoverschot in Nederland is het ook niet erg te spreken. Dat ligt op ‘een zeer hoog niveau’, aldus Brussel. Verder waarschuwt de commissie voor ‘de sociaal-economische risico’s van een te flexibele arbeidsmarkt met veel zelfstandigen’. Het risico is dat zzp’ers niet of onvoldoende verzekerd zijn tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. 

Aansluitend hierop zegt Brussel dat Nederland ‘geen vooruitgang’ heeft geboekt bij het aanpakken van schijnzelfstandigheid. Wat EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) betreft is de politiek echt aan zet. ,,Ze moeten verdergaan met schuldenverlaging, de productiviteit verbeteren en meer investeren.’’

Nederland is niet het enige land waar Brussel economische onevenwichtigheden signaleert. Ook in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Ierland, Portugal, Roemenië, Bulgarije én Zweden is daar sprake van. Het kan nog erger: in Cyprus, Griekenland en Italië spreekt Brussel van ‘buitensporige’ onevenwichtigheden. De economie van landen als België en Denemarken schommelen minder.