Volledig scherm

Europese Hof keurt fusie Ziggo en UPC alsnog af

Het Gerecht van de EU heeft de overname van kabelaar Ziggo door UPC-moeder Liberty Global drie jaar na dato alsnog afgewezen. De zaak draait om de sportkanalen van de twee.

De zaak was aangespannen door concurrent KPN, dat bezwaar maakte tegen de deal. Liberty Global kocht Ziggo begin 2014 voor liefst 10 miljard euro en voegde het samen met UPC. Daardoor ontstond een dominant kabelbedrijf met ruim vier miljoen klanten, een formidabele concurrent voor KPN.

De Europese Commissie voorzag weliswaar serieuze gevaren voor het Nederlandse televisie- en telecomlandschap, maar blokkeerde de overname niet. Liberty Global, het kabelconglomeraat van Amerikaanse miljardair John Malone, moest wél abonneekanaal Film1 afstoten. 

Sportkanalen

KPN stapte daarop in 2015 naar de Europese rechter. De zaak draait met name om de premium sportkanalen. Nu Liberty Global zender Sport1 uitbaatte, voorzag het telecomconcern een serieus concurrentienadeel. Volgens KPN verzuimde Brussel echter een goede marktanalyse te maken. De Europese Commissie zag geen mededingingsgevaar, met name nu Fox Sports al met meerdere kanalen actief is in Nederland. 

Het Gerecht van de EU, onderdeel van het Europese Hof van Justitie, gaat echter met KPN mee. Vanmorgen vernietigde het de goedkeuring van de overname.

Volledig scherm
Kabelaar Ziggo zet het eigen sportkanaal in bij de concurrentie met andere spelers zoals KPN. © Ziggo Sport

De huidige situatie lijkt KPN's visie te ondersteunen. Na de fusie tussen Ziggo en UPC werd Sport1 omgedoopt in Ziggosport. Alle Ziggo-abonnees krijgen dat kanaal - met oa Formule 1 en premier league voetbalwedstrijden - 'gratis' in het standaardpakket. Klanten die extra diensten afnemen krijgen meerdere kanalen tegelijk. Overigens kunnen KPN-kijkers inmiddels ook naar Ziggosport kijken.

Huiswerk overdoen

Onduidelijk is wat er nu gebeurt. De Europese Commissie moet haar huiswerk overdoen en een nieuw besluit nemen. De zaak is extra gecompliceerd nu Ziggo in Nederland is gefuseerd met Vodafone. Die fusie werd vorig jaar eveneens goedgekeurd door Brussel.

De kans dat de overname alsnog strandt, lijkt minimaal. Wel is het denkbaar dat Ziggo serieuze concessies moet doen voor wat betreft de sportkanalen.

Volledig scherm
Grote man achter Libery Global is de Amerikaanse zakenman John Malone. De 76-jarige Malone is een van 's werelds meest invloedrijke zakenmensen met een vermogen dat op ruim 7 miljard dollar wordt geschat. © Drew Angerer
  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’