Volledig scherm
© ANP

'Europese megafraude met dividendbelasting'

Een groot aantal Europese landen is jarenlang het doelwit geweest van 'bendes' van bankiers, handelaren en hedgefondsen die via ingenieuze constructies fraude met dividendbelasting pleegden. De schade loopt in de tientallen miljarden. Ook in Nederland is de Belastingdienst al jarenlang slachtoffer van 'dividendstrippende' bankiers. 

Dit blijkt uit het onderzoek van het internationale journalistieke samenwerkingsproject The Cumex Files, waarvan het Nederlandse Follow the Money deel uitmaakt.

Ook andere Europese media doen melding van wat gezien wordt als de grootste belastingfraude in de Europese geschiedenis, waaronder Die Zeit, het Noorse E24 en het Deense Politiken. 

Drie criminele netwerken worden verdacht van de diefstallen, met als hoofdrolspelers Sanjay Mansukhlal Shah (48), een Brit die in Dubai woont, zijn Londense hedgefonds Solo Capital LLP en de North Channel Bank in het Duitse Mainz. Shah ontkent echter iets met de zaak te maken te hebben.

Constructie

Volgens De Tijd ontdoken de verdachten geen belastingen, maar bedachten ze verschillende constructies waarmee ze massaal aanvragen tot terugbetaling indienden bij de belastingdiensten in minstens tien landen in Europa. De oplichters vroegen een terugbetaling van de roerende voorheffing die wordt ingehouden wanneer een beursgenoteerd bedrijf een dividend uitkeert. Maar in werkelijkheid was er nooit een roerende voorheffing betaald.

Met zorgvuldig opgezette internationale samenwerkingsverbanden, die vooral vanuit Londen werden gecoördineerd, wisten de betrokkenen de belastingdiensten tussen 2001 en 2016 op zijn minst 55,2 miljard euro te ontfutselen.

Rechtszaak

Nederland werd ook getroffen door een vorm van dividendstrippen. Dit blijkt onder andere uit een vonnis van de Haarlemse rechtbank eerder dit jaar. De Belastingdienst stelde in die rechtszaak dat de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley voor minimaal 152 miljoen euro onterecht had geclaimd.

Andere Europese landen die als slachtoffer genoemd worden in de zaak zijn Denemarken, België, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland, Spanje, Italië en Frankrijk. Tot de banken die ook betrokken zouden zijn geweest bij de fraude, behoren grote namen als Deutsche Bank, UBS, BNP Paribas, JPMorgan Chase en Santander. Ook een voormalige dochter van Rabobank wordt genoemd.

Het onderzoeksproject The Cumex Files nam een jaar in beslag, met samenwerking van negentien verschillende mediapartijen uit twaalf landen. Er werden meer dan 180.000 geheime documenten onderzocht.