Volledig scherm
EU-president Herman van Rompuy. © afp

Europese Unie gaat akkoord met meerjarenbegroting

De Europese Unie kan weer vooruit. Na een marathonzitting zijn de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-lidstaten vrijdagmiddag in Brussel akkoord gegaan met de Europese meerjarenbegroting 2014-2020 (MFK).

'Deal rond!', twitterde EU-president en voorzitter van de top Herman Van Rompuy even voor half 5. De top heeft een akkoord bereikt over het MFK voor de rest van het decennium, vervolgde Van Rompuy. 'Het was het wachten waard.'

Of de EU een definitief akkoord heeft, valt echter nog te bezien. Het Europees Parlement (EP) heeft voor de eerste keer het recht het voorstel goed te keuren of af te wijzen. De eerste tekenen in Brussel zijn niet positief. EP-voorzitter Martin Schulz liet al dreigende woorden horen.

Onacceptabel
De EU mag de komende 7 jaar voor 959 miljard euro verplichtingen aangaan, maar er kan slechts voor 908 miljard euro aan rekeningen worden betaald. Schulz spreekt over een onacceptabel grote kloof. Hij zei besparingen te kunnen aanvaarden, maar 'we zullen nooit accepteren dat de EU financieel wordt geamputeerd'.

De bijna 960 miljard euro zijn 85 miljard euro minder dan de Europese Commissie noodzakelijk acht. Voor het eerst in de geschiedenis van de unie zal het budget voor de toekomst lager zal zijn dan de periode daarvoor. 'Dat is grote winst en een mijlpaal', reageerde premier Mark Rutte na afloop.

Bezuinigen
Veel lidstaten hamerden erop dat Europa moest bezuinigen, net als de nationale overheden zelf. Aan de andere kant stonden de landen die meer uit Brussel ontvangen dan zij aan Brussel betalen.

Rutte had graag de begroting meer gemoderniseerd. Maar hij vindt het behaalde akkoord acceptabel. Rutte erkende dat Nederland graag had gezien dat er minder geld naar de 'klassieke posten' zoals landbouwsubsidies zou zijn gegaan. 'Maar uiteindelijk is het eindresultaat zeer verdedigbaar.'

Lang onderhandelen
Het akkoord kwam er pas na zeer lang onderhandelen. De top zou aanvankelijk donderdagmiddag beginnen maar werd uren uitgesteld zodat de leiders achter de schermen konden overleggen.

Het duurde daarna tot vrijdagochtend voordat voorzitter Van Rompuy een compromistekst kon presenteren. Ook die werd gewikt en gewogen, tot vrijdagmiddag. De top was nodig nadat in november de eerste top over de meerjarenbegroting nog geen vruchten had afgeworpen.