Volledig scherm
Tulpen op de bloemenveiling van FloraHolland. © ANP

Export sierteelt naar Duitsland blijft achter

De exportwaarde van bloemen en planten naar Duitsland is het eerste kwartaal van 2019 op jaarbasis gedaald. Daarmee hebben groothandelaren in de sierteeltsector er een bron van zorg bij na de onzekerheden als gevolg van de brexit, meldt branchevereniging VGB.

De omzet naar Duitsland bleef de voorbije drie maanden circa zes procent achter bij het eerste kwartaal van 2018, meldt de branchevereniging op basis van statistieken van Floridata. Duitsland is de grootste afzetmarkt voor Nederlandse groothandelaren. Van alle bloemen en planten gaat ruim een kwart naar de oosterburen. Pasen valt dit jaar ongunstig. Om die reden zijn grote schommelingen op maandbasis de sector niet vreemd maar de omzetachterstand baart de sector zorgen.

De totale omzet van groothandels in bloemen en planten steeg in het eerste kwartaal van het jaar met bijna 2 procent tot 1,7 miljard euro. Vooral de verkoop van planten zorgde voor groei. De VGB merkt tevens op dat spreiding van afzetmarkten een sterke troef van de sector is.