Een jongetje in Indonesië dat kampt met hoge armoedecijfers
Volledig scherm
Een jongetje in Indonesië dat kampt met hoge armoedecijfers © epa

Extreme armoede wereldwijd voor het eerst gedaald

Het aantal extreme armen maakt dit jaar voor het eerst minder dan 10 procent van de wereldbevolking uit: minder dan 702 miljoen mensen. Dat blijkt uit een zondag gepubliceerd rapport van de Wereldbank.

De daling is vooral te danken aan stijgende welvaart in Aziatische landen als India en in Latijns-Amerika. De toestand in Afrikaanse landen onder de Saharawoestijn blijft 'uiterst zorgwekkend', vindt de organisatie. Over Noord-Afrika en het Midden-Oosten zegt de Wereldbank niet over betrouwbare gegevens te beschikken, dit wegens de vele conflicten aldaar.

De standaard die de Wereldbank sinds 2008 hanteerde was dat iemand van minder dan 1,25 dollar per dag te besteden moest hebben om extreem arm te zijn. Door inflatie en nieuwe rekenmodellen heeft de Wereldbank die drempel verhoogd tot 1,90 dollar per dag. Verrassend genoeg daalt ook het aantal mensen wereldwijd dat dat bedrag per dag ter beschikking heeft. In 2012 leefden nog 902 miljoen mensen in extreme armoede, dat was toen 12,8 procent van de wereldbevolking.

De Wereldbank zegt dat de verminderde armoede vooral te danken is aan opkomende economieën maar ook aan investeringen in onderwijs, gezondheid en sociale voorzieningen. 'Deze vooruitzichten laten ons zien dat wij de eerste generatie in de geschiedenis van de mensheid zijn die een einde kunnen maken aan extreme armoede', aldus Wereldbank-voorzitter Jim Kong Kim. Hij waarschuwde daarbij wel dat er heel wat factoren zijn die armoede weer kunnen aanwakkeren: een afremmende wereldeconomie, kwetsbare financiële markten, conflicten, hoge jeugdwerkloosheid en de gevolgen van klimaatverandering.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”