Volledig scherm
© tesla

Fabriek Tesla toch niet naar Nederland: Duitsland eerste keus

De grote fabriek van Tesla komt waarschijnlijk in Duitsland te staan. Het land is de eerste keus van oprichter Elon Musk, schrijft hij op Twitter. Volgens Musk is een locatie in de buurt van de Benelux, nabij de Frans-Duitse grens een logische keus.

Het automerk is al een tijdje op zoek naar een geschikte plek in Europa om een 'gigafactory' neer te zetten, waar auto's en accu's gemaakt kunnen worden.

De Nederlandse regering beloofde eerder dat ze zich sterk zal maken om Tesla over te halen de megafabriek in Nederland neer te zetten. Diverse steden en provincies deden een gooi naar de vestiging om het miljardenbedrijf binnen te halen. Rotterdam, Lelystad, de Gelderse as Arnhem-Nijmegen, de provincie Limburg en de gezamenlijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe lobbyden openlijk. 

Tevergeefs

Ook talloze andere landen in Europa wilden de megafabriek binnenhengelen, van Frankrijk, tot Finland, Portugal, Hongarije en Slowakije. Het was echter van meet af aan duidelijk dat Duitsland één van de favorieten was. Musk hintte daar al eerder op.

Een klein gelukje: Tesla's nieuwe fabriek zal niet te ver van Nederland komen af te staan. Tesla heeft in Tilburg namelijk een afbouwfabriek en een servicewerkplaats, bovendien staat het Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Vermoedelijk om die reden twitterde Musk dat de nieuwe locatie in de buurt van de Benelux-landen zal verrijzen.

De gigafactory moet een kopie worden van het enorme complex in de woestijn van Nevada. Alles daaraan is groot: op het vierkante kilometer grote terrein werken straks tienduizend mensen. Zij maken over enkele jaren meer accu's dan de jaarlijkse wereldproductie in 2013 bij elkaar.