Volledig scherm
© ANP

Filialen Hudson’s Bay tot eind jaar open

Veertien van de vijftien filialen van Hudson’s Bay in Nederland blijven tot het einde van het jaar geopend. Dat is de bewindvoerder met de vastgoedeigenaren overeengekomen, zo liet een woordvoerster van Hudson’s Bay weten. Alleen de vestiging in Utrecht sluit per 8 december, maar dat was al eerder bekendgemaakt.

De Nederlandse tak van de Canadese winkelketen Hudson’s Bay Company (HBC) vroeg gisteren uitstel van betaling aan.  Het bedrijf kan door een uitspraak van de rechter en daarop volgende dwangsommen niet meer goed aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en zijn schuldeisers ‘gelijkelijk behandelen'.

Op welke zaak de dwangsommen betrekking hebben is onduidelijk. Hudson’s Bay wilde geen commentaar geven en verwijst naar de bewindvoerder, die vooralsnog onbereikbaar is. ,,Hij is in gesprek en heeft een drukke agenda”, aldus zijn secretaresse. Ook de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak speelde, kon desgevraagd geen antwoord geven.

Bij vastgoedeigenaren kwam de aanvraag voor uitstel van betaling niet als een heel grote verrassing, zo klinkt het. Er waren de afgelopen tijd al vele scenario’s ontwikkeld. Wel is er kritiek op de communicatie van Hudson’s Bay en het zeer beperkte contact de afgelopen tijd. ,,Er wordt gesproken”, is het enige dat de woordvoerster van de winkelketen daarover kwijt wil.

De vastgoedeigenaren hebben nog voor vele miljoenen aan langjarige huurgaranties uitstaan. Inhoudelijk wilde de woordvoerster van Hudson’s Bay niet ingaan op de gesprekken die zijn gevoerd.

Mislukt

De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay Company (HBC) maakte half september bekend voor het einde van het jaar uit Nederland te vertrekken. Hudson’s Bay heeft vijftien winkels in Nederland en circa 1400 mensen in dienst. Het destijds afgesloten sociaal plan voor het personeel blijft onveranderd van kracht.

Het van oorsprong Canadese Hudson’s Bay dacht even de plek van het failliete V&D in het Nederlandse winkellandschap te kunnen overnemen, maar dat is mislukt. Na het omvallen van V&D werden in de zomer van 2017 de eerste filialen geopend.

De warenhuisketen had aanvankelijk het plan om twintig winkels te openen, maar toen de geluiden over lage bezoekersaantallen en rode cijfers al flink de ronde deden, werd dat aantal teruggeschroefd en verkondigde het bedrijf zich te willen ‘concentreren op de vijftien steden’. 

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.