Volledig scherm
Koos Timmermans (rechts) © AP

Financieel directeur ING stapt op na witwaspraktijken

UpdateFinancieel directeur Koos Timmermans van ING stapt op. Aanleiding is de schikking die de bank trof nadat er vorige week witwaspraktijken aan het licht kwamen.

Het vertrek van Timmermans heeft tot boze reacties geleid. De Vereniging voor Effectenbezitters vindt dat Timmermans wordt 'geslachtofferd'. Anderen spreken van een 'zoenoffer' om ING-topman Ralf Hamers uit de wind te houden.

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie. Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. Naar aanleiding van dat nieuws heeft Timmermans besloten om zijn functie neer te leggen. Hij was in de bewuste periode tussen 2010 en 2016 lid van de raad van bestuur van ING en gedurende enkele jaren eindverantwoordelijk voor ING Nederland.

Direct na het bekend worden van de schikking werd de vraag gesteld of topman Ralf Hamers nog kon aanblijven. De raad van commissarissen zei toen dat zijn positie niet ter discussie stond. De afgelopen dagen nam de druk op de bank toe om in te grijpen. De gemeente Amsterdam vroeg zich af of ING wel de huisbank voor de gemeente kon blijven. ING is ook de huisbank voor de overheid. Binnen de Tweede Kamer gingen ook al stemmen op om ING te lozen.

Die toenemende druk zorgde er voor dat er nu wel wordt ingegrepen. ,,We betreuren de gevonden gebreken ten zeerste en nemen deze zaak heel serieus", aldus Hans Wijers, president-commissaris van ING. ,,Gezien de aard van deze zaak, de vele reacties van aandeelhouders sinds de aankondiging en in het belang van de bank zijn we tot de conclusie gekomen dat het gepast is om onze verantwoordelijkheid te nemen op bestuurlijk niveau." 

Imagoschade

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is het goed dat ING zijn verantwoordelijkheid heeft genomen met het aangekondigde vertrek van financieel topman Koos Timmermans. De witwasaffaire heeft volgens haar niet alleen de bank maar het beeld van de financiële sector als geheel beschadigd.

Hamers

Een ING-woordvoerder legt uit dat pas nadat de schikking bekend was gemaakt, gesproken kon worden met verschillende partijen, zoals politici, over onder meer de gevolgen van het schandaal voor bijvoorbeeld bestuurders. 

Naar aanleiding van het nieuws over de schikking had minister Wopke Hoekstra (Financiën) vorige week een 'intensief gesprek' met president-commissaris Wijers. Ook hangt de bank mogelijk nog een tuchtrechtzaak boven het hoofd. De Stichting Tuchtrecht Banken heeft een informatieverzoek ingediend bij de bank. Dat is de eerste stap die de stichting doet op weg naar een mogelijke tuchtrechtzaak. 

'Zondebok gezocht?'

,,Is hier een zondebok gezocht?", vraagt directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters zich af. Koster vindt het raar dat Timmermans wordt 'geslachtofferd'. Dat zou pas gebeurd zijn nadat vanuit de samenleving een storm van kritiek over ING heen kwam.

Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Nyenrode Universiteit, vreest dat het ontslag 'de zaak alleen maar erger maakt'. ,,Nu wordt in blinde paniek een bestuurder ontslagen omdat er veel kritiek op de bank komt. De bestuurders moeten juist verantwoording afleggen.''

Als er iemand opstapt moet dat Hamers zijn meent Koelewijn. ,,Dat is eindverantwoordelijke.'' Ook Gerard van Vliet, directeur van het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen is verbaasd. ,,Dit lijkt op een zoenoffer.''

Kijk hier naar de reactie van topman Ralph Hamers op de witwaspraktijken: