Volledig scherm
Cybercrime is een groeiend probleem voor financiële instellingen. © ANP XTRA

Financiële instellingen steeds vaker gehackt

Cybercrime wordt een steeds grotere bedreiging voor financiële instellingen, waarschuwt De Nederlandsche Bank. Bestrijding van cybercrime wordt daarom een speerpunt in het beleid de komende jaren.

Banken zijn steeds vaker het doelwit van cybercriminelen, die bovendien steeds professioneler worden. ,,Financiële instellingen hebben vaak te maken met pogingen tot inbraak'', zegt Jan Sijbrand, directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank (DNB). Geen ramkraak met een auto, maar cybercriminelen die in de computernetwerken trachten te komen om aan geld of waardevolle data te komen.

Zo raakte de centrale bank van Bangladesh 75 miljoen euro kwijt toen cybercriminelen er in slaagden geld vanuit de bank naar hun eigen bankrekening te sluizen.

Vlaggetje

Quote

Dat vlaggetje van de firewall staat er bij ons vrijwel constant

Ook DNB kan op criminele belangstelling rekenen. ,,U heeft het zelf misschien weleens meegemaakt dat je thuis achter de computer zit en er een vlaggetje verschijnt met de mededeling dat de firewall een indringer heeft tegengehouden. Dat vlaggetje staat er bij ons vrijwel constant'', aldus Sijbrand. Naast cybercriminelen zijn ook hackers namens buitenlandse regimes actief op zoek naar zwakke plekken in het beveiligingssysteem van financiële instellingen.

Cybercriminelen kunnen ook grote schade aanrichten door systemen plat te leggen en zo het betalingsverkeer frustreren. Genoeg reden voor DNB om de bestrijding serieus aan te pakken. De toezichthouder maakte onlangs bekend dat ze 'ethische' hackers heeft ingehuurd die de systemen van de banken en DNB aanvalt op zoek naar zwakke plekken in de verdediging.

Privacy

DNB maakt zich niet alleen druk om de bestaande banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Ook de nieuwkomers moeten aantonen dat ze hun beveiliging op orde hebben voor ze een vergunning krijgen om financiële diensten aan te bieden.

Dat betekent dat meer partijen toegang zullen hebben tot allerlei privacygevoelige informatie. Goede bescherming tegen cyberdiefstal is daarom nog belangrijker.