Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar en Sixma

Financiële tips voor 2018: Zeg op, stap over en bespaar

Minder shoppen, meer sparen, de boekhouding op orde brengen, of eindelijk die schulden afbetalen. Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Maar hoe ga je ermee aan de slag en – nog belangrijker – hoe houd je het vol? Acht tips om je financiële voornemens waar te maken.

1. Maak een overzicht

Geef je meer uit dan er binnenkomt? Is je administratie een puinhoop? Wil je af van die betalingsachterstanden? Schep orde en maak een overzicht, zegt Karin Radstaak van budgetvoorlichter Nibud. „Zet alles op een rijtje en controleer de bij- en afschrijvingen op je bankrekening. Als je weet waar je geld blijft, weet je ook waar het misgaat en kun je maatregelen treffen'', aldus de besparings­expert.

Het bijhouden van een kasboek of huishoudboekje kan hierbij helpen. Dat kan gewoon op papier, in een Excelbestand, via een app of online. Digitale huishoudboekjes zijn veelal gratis en kunnen in een aantal gevallen aan de eigen bankrekening worden gekoppeld. Dat maakt het allemaal nog net wat makkelijker. Meer informatie over het op orde krijgen van je financiën en een handig stappenplan is te vinden op nibud.nl.