Financiële waakhond waarschuwt: 1 op de 5 huizen verkocht aan beleggers
De activiteiten van beleggers op de Amsterdamse huizenmarkt zijn fors toegenomen, waardoor de prijzen nog harder stijgen. De Nederlandsche Bank waarschuwt dat het risico op ongelukken groeit.
In 2017 waren particuliere beleggers goed voor 21 procent van het aantal woningaankopen in de vier grote steden. Dat is een opvallend sterke stijging, stelt De Nederlandsche Bank in het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit.
De rol die beleggers spelen op de huizenmarkt is niet te ontkennen; zij vormen een grote partij die de vraag naar huizen vergroot
Het jaar ervoor viel nog een op de acht verkochte huizen in handen van particuliere beleggers. Toen waarschuwde DNB-president Klaas Knot ook al voor de risico's voor de oververhitte Amsterdamse huizenmarkt. Buiten de grote steden zijn beleggers goed voor 9 procent van de woningaankopen.
,,De rol die beleggers spelen op de huizenmarkt is niet te ontkennen; zij vormen een grote partij die de vraag naar huizen vergroot", reageert Knot. Zij mengen zich in de biedingenstrijd en een deel wordt verhuurd.
Particuliere beleggers komen af op de snel stijgende huizenprijzen in Amsterdam, die meer mogelijkheden bieden op fikse rendementen dan de spaarrentes en minder riskant zijn dan de schommelende aandelenbeurzen. Ze verkopen de huizen weer door, of verhuren die aan expats of studenten.
Volgens kenners drijven beleggers zo de prijzen nog meer op. Knot neemt geen moreel standpunt in over beleggers. ,,Zolang we een vrije huizenmarkt hebben, is DNB agnost. Onze zorg is wel dat mensen een huis kopen dat zij niet kunnen betalen."
Omslag niet aanstaande
De spanning op de huizenmarkt is nog verder opgelopen, luidt de conclusie van DNB. De prijzen in Amsterdam liggen nu 35 procent boven de piek van 2008. 70 procent van de Amsterdamse woningen gaat ver boven de vraagprijs weg.
Volgens Knot komt Nederland 'enkele honderdduizenden woningen tekort', vooral in het middeldure segment. Hij constateert dat het aanbod van nieuwe huizen 'erg traag op gang komt.' ,,Ik zou wat meer snelheid wensen."
Een omslag op de woningmarkt zou risico's opleveren, maar is volgens Knot niet aanstaande, gezien de lage rente en de beperkte nieuwbouw. Wel verwacht hij een afzwakking van de prijsstijgingen. ,,Minder mensen kunnen dit nog betalen."
DNB constateert ook dat de prijs van commercieel vastgoed, zoals winkels en kantoren, flink stijgt, met name in Amsterdam. In 2017 is voor meer dan 20 miljard aan vastgoed verhandeld in Nederland, meer dan de helft daarvan in de regio Amsterdam.
Vooral buitenlandse partijen laten hun oog vallen op Amsterdam en die drijven de prijzen nog verder op.
Volgens de financiële waakhond worden de risico's groter. De prijsstijgingen hebben namelijk te maken met een zoektocht naar rendement door investeerders en daarmee is commercieel vastgoed volgens Knot 'vatbaar voor omslaand sentiment'.
Financiële stabiliteit
Het grootste gevaar voor de financiële stabiliteit zit volgens DNB in het buitenland. De mondiale risico's zijn 'significant': de spanningen tussen Amerika en China, handelsoorlogen, de onzekerheid omtrent de brexit, de Turkse economie en de hoge schulden van Griekenland en Italië.
De centrale bank noemt ook de klimaatverandering als een potentieel risico. Niet alleen door schade door orkanen, extreme hitte en hevige regenval, maar ook door maatregelen van overheden om de CO2-uitstoot te verminderen.
In de nacht van zondag op maandag waarschuwde het klimaatpanel van de VN dat 'niet eerder vertoonde maatregelen' nodig zijn om te voorkomen dat de temperatuur meer dan 1,5 graden stijgt.
,,Grote schokken kunnen tot behoorlijke verliezen leiden voor financiële instellingen en effect hebben op de economische groei", aldus de DNB-president.
Grote schokken kunnen tot behoorlijke verliezen leiden voor financiële instellingen en effect hebben op de economische groei
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
Huizenprijzen lopen nog harder op dan gedacht
De huizenprijzen lopen dit jaar harder op dan aanvankelijk gedacht. Economen van Rabobank stellen hun verwachtingen voor de prijsontwikkeling naar boven bij. Een van de redenen: woningkopers overbieden veel vaker dan voorheen. -
Huizenprijzen Amsterdam in een jaar ruim 20 procent gestegen
In andere grote steden mogen huizenprijzen inmiddels dalen, in Amsterdam stijgen die gewoon door, met een 'alarmerende' snelheid. 'Dit is een ongezonde situatie.' -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Update88
Alle grote spoorbonden wijzen cao-bod NS af, staking ‘lijkt onafwendbaar’
Acties en stakingen op het hoofdspoor ‘lijken onafwendbaar’ geworden, melden vakbonden FNV Spoor en VVMC. Meer dan 90 procent van de leden van deze vakbonden hebben cao-voorstellen van de NS vandaag definitief afgewezen. Driekwart van de CNV-leden is eveneens tegen de plannen, maar die bond vindt de barricades op ‘nog een brug te ver’. -
49
De Hypotheker: woningmarkt in impasse door oplopen hypotheekrente
Door het oplopen van de hypotheekrente is de woningmarkt in een ‘impasse’ beland. Dat constateert hypotheekadviesketen De Hypotheker op basis van eigen cijfers over het aantal hypotheekaanvragen. Veel huizenzoekers lijken een afwachtende houding aan te nemen waardoor het aantal verhuizingen verder wegzakt.
-
PREMIUM
Bouwen van binnenvaartschepen is booming: ‘En ik zie een mooie toekomst voor riviercruiseschepen’
De binnenvaart is booming, weten ze bij scheepsbouwer RensenDriessen al een poos. Maar ook voor het bouwen van riviercruiseschepen, voor vakantiegangers in Europa, ziet directeur Wim Driessen (45) de toekomst zonnig in. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen.