Volledig scherm
De Zwitserse bank Credit Suisse in Zürich. © REUTERS

FIOD-onderzoek leidt tot invallen bij Credit Suisse

UpdateBij kantoren van Credit Suisse in Londen, Parijs en Amsterdam zijn vandaag belastingcontroleurs binnengevallen. De invallen zijn het directe gevolg van een internationale klopjacht naar zwartspaarders, geleid door de Nederlandse FIOD. Het Zwitserse OM is not amused.

Volledig scherm
In beslag genomen sieraden. © FIOD

Credit Suisse, de tweede bank van Zwitserland, heeft bekend gemaakt mee te werken aan het onderzoek. De bank laat weten dat de invallen zijn gedaan vanwege 'belastingonderzoek naar cliënten'. 

De FIOD wil niet bekendmaken om welke bank het gaat, maar verschillende internationale media melden dat de invallen direct gekoppeld zijn aan de FIOD-klopjacht naar zwartspaarders. Dat zijn mensen die hun vermogen uit het zicht van de fiscus houden om belasting te ontduiken. Ook het Zwitserse openbaar ministerie spreekt tegen deze krant over een 'Nederlandse operatie'. 

Vervolgstappen

Volledig scherm
Een dure Mercedes wordt weggesleept. © FIOD

In Zwitserland is het onderzoek verkeerd gevallen. Het bureau van de Advocaat Generaal in Zwitserland zegt niet te zijn geïnformeerd over de internationale klopjacht op zwartspaarders. ,,De gangbare procedures en regels bij internationale samenwerking zijn duidelijk niet gevolgd in deze zaak. Het openbaar ministerie verwacht een schriftelijke verklaring van de Nederlandse autoriteiten en beraadt zich op vervolgstappen."

Voor Credit Suisse is de inval een zoveelste klap. De bank heeft eerder miljardenschikkingen moeten treffen in de Verenigde Staten, Duitsland en Italië vanwege het bieden van hulp bij belastingontduiking. De aandelen van Credit Suisse zijn na de nieuwe invallen gedaald. 

Bitcoins

De FIOD deed nieuw onderzoek naar de bank nadat een geheime tipgever informatie had verstrekt over 58.800 rekeninghouders, waarvan 3.800 Nederlanders. Gisteren viel de FIOD binnen in woningen in Den Haag, Hoofddorp, Zwolle en Venlo. Vrijwel gelijktijdig waren er invallen in Frankrijk, Duitsland,  Engeland en Australië.  

Bij de invallen in Nederland zijn onder meer 31 waardevolle schilderijen, contant geld, sieraden, bitcoins, een dure Mercedes en een goudstaaf in beslag genomen. Twee inwoners uit Den Haag en Hoofddorp zijn gearresteerd. Meerdere mensen zijn gehoord. 

Volgens FIOD-directeur Hans van der Vlist gaat het goed in de jacht op zwartspaarders. ,,Het net sluit zich."

De Australische minister van Financiën Kelly O'Dwyer zegt dat er 340 Australiërs met een Zwitserse bankrekening worden onderzocht. Het gaat volgens haar om zogeheten nummerrekeningen. ,,Het feit dat deze bankrekeningen naamloos zijn, betekent dat ze waarschijnlijk zijn geopend om de identiteit van de eigenaar af te schermen." 

Volledig scherm
Bij één van de invallen werd een goudstaaf gevonden. © FIOD