Volledig scherm
Een vestiging van Sumo in Rotterdam. © www.restaurantsumo.com

FIOD verdenkt sushiketen Sumo van grote fraude

De bekende restaurantketen Sumo wordt verdacht van grootscheepse fraude. Het sushirestaurant met vestigingen in alle delen van het land wordt verdacht van het op structurele wijze afromen van de omzet. Het aan de belastingen onttrokken geld zou zijn witgewassen met grootscheepse investeringen in onroerend goed.


Onder leiding van het Functioneel Parket deed de FIOD dinsdagavond op twintig plekken invallen. Bij de doorzoekingen in restaurants, woningen en bedrijfslocaties werd de complete administratie van het bedrijf in beslag genomen.

Dat gebeurde onder meer in Rotterdam, Den Haag, Breda en Haarlem. Bij de operatie waren driehonderd medewerkers van de FIOD betrokken.

Verdachten
Bij de invallen zijn geen arrestaties verricht, bevestigt een woordvoerder van het Functioneel Parket. ,,We gebruiken de komende tijd om de administratie uit te pluizen en om te beoordelen wie we eventueel als verdachten kunnen aanmerken. De restaurants mogen in de tussentijd gewoon openblijven.''

Sumo is de meest succesvolle sushiketen van Nederland. Het van oorsprong Rotterdamse bedrijf opende uitgerekend deze week de negentiende vestiging met Japans eten in de Rotterdamse Markthal. Het twintigste filiaal verrijst binnenkort in Amsterdam.

Sumo heeft grote restaurants waar klanten voor een vaste prijs onbeperkt sushi en japanse grillgerechten kunnen eten. In de praktijk is er overigens weinig Japans aan de restaurants. De eigenaren zijn Chinees, net als veel personeelsleden.

De dertigers Xin Wang en Chi Kun Chang gelden als de grote mannen achter het bedrijf, dat 10 jaar geleden een eerste, bescheiden restaurant opende aan de Mauritsweg in Rotterdam.

Wang (geboren in Hong Kong) en Chang (geboren in Schiedam) bezitten veel onroerend goed, onder meer in het populaire uitgaansgebied de Witte de Withstraat in Rotterdam. Wang en Chang waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.