Volledig scherm
© ANP

Fiscus loopt 1,5 miljard euro mis door verbod postbus-bv's

Nederland dreigt tot 1,5 miljard aan inkomsten en duizenden banen te verliezen, doordat Europa een einde gaat maken aan het belastingparadijs dat hier bestaat voor zogenoemde brievenbusfirma's. Nederland telt naar schatting zo'n 20.000 van dergelijke bedrijven.

Gisteren stemde het Europees Parlement met overweldigende meerderheid (538 tegen 73) voor een verbod op postbusfirma's en Brussel zal in juni maatregelen afkondigen, zo schrijft het AD vandaag.

Deze Europese maatregel komt op een moment dat de Nederlandse regering zich het hoofd breekt over miljardenbezuinigingen.

Probleemlanden
Belastingontduiking kost Europa elk jaar 1000 miljard. Het Parlement wil dat bedrag graag boven water hebben. Veel van dat geld zou ook uit de Europese probleemlanden moeten komen. Zo zijn 17 van de 20 grootste beursgenoteerde Portugese ondernemingen op papier in Nederland gevestigd.

'Het kost ons geld, maar het levert ook geld op als we die landen niet meer hoeven te steunen,' aldus SP-Europarlementariër Dennis de Jong, een van de vijf initiatiefnemers voor het verbod.

Banenverlies
Volgens De Jong gaat het in totaal om een mogelijk verlies van enkele duizenden banen in de Financiële sector, van Nederlanders die zich met de boekhouding voor deze postbusbedrijven bezighouden. Het ministerie van Financiën kon gisteravond nog niet reageren.

Geen Postbusfirma's

In de op vrijdag 20 april en zaterdag 21 april jl. verschenen edities van het AD zijn artikelen gewijd aan een Europees verbod voor zogenaamde postbusfirma's. In de artikelen zijn de ondernemingen van de rockbands The Rolling Stones en U2 genoemd als brievenbusfirma's. Ook door de afbeelding van de foto van Rolling Stone Ron Wood en het bijschrift kan de indruk zijn gewekt dat de onderneming van The Rolling Stones (Promogroup BV) een Postbus-bv is en geen operationele onderneming.

De directie van Promogroup BV en U2 Ltd. heeft het AD er op gewezen dat het gaat om operationele ondernemingen met ieder eigen kantoren en personeel en geen brievenbusfirma's.