Volledig scherm
© FOTO ANP

'Fiscus loopt geld mis door ander toezicht'

De Belastingdienst loopt elk jaar miljarden mis door een nieuwe vorm van toezicht. Die is niet gebaseerd op controle achteraf, maar op afspraken die de fiscus vooraf met bedrijven maakt. Dat zeggen medewerkers van de Belastingdienst, blijkt uit interne stukken waarover de Volkskrant beschikt.

Een woordvoerder van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) erkende vanmorgen dat er in 2005 en 2007 te weinig belastingontvangsten zijn geweest. Of dat een gevolg is van het nieuwe systeem, is nog niet duidelijk. Weekers heeft een onafhankelijke commissie onder leiding van hoogleraar Leo Stevens gevraagd het nieuwe controlesysteem onder de loep te nemen. Stevens presenteert komende week zijn bevindingen. Volgens Weekers zullen daarmee 'de Belastingdienst en de schatkist hun voordeel kunnen doen'.

Horizontaal toezicht
De Belastingdienst begon in 2005 met het horizontaal toezicht, zoals het nieuwe systeem heet. De gedachte was volgens de woordvoerder dat het 'ouderwets'' is om belastingbetalers alleen maar met wantrouwen te bejegenen. 'De meeste mensen betalen netjes belasting.''

Aanvankelijk werd het horizontaal toezicht alleen toegepast bij grote bedrijven. Het systeem komt erop neer dat als een onderneming beleidswijzigingen doorvoert die fiscale gevolgen hebben, daarover afspraken worden gemaakt met de belastinginspecteur. 'De controle gaat van achteraf naar nu.' Vanaf 2008 is begonnen het nieuwe systeem ook toe te passen bij het midden- en kleinbedrijf. Bij zo'n 33.000 bedrijven in deze sector wordt het op dit moment gebruikt.

Bezuinigingsmaatregel
Belastingambtenaren zien de nieuwe aanpak vooral als een bezuinigingsmaatregel, zo blijkt uit de stukken die de Volkskrant door onder meer een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur in handen kreeg. Ook de FNV-bond Abvakabo heeft enkele weken geleden een dergelijke beschuldiging geuit. Bij de Belastingdienst verdwijnen zo'n 5000 van de 30.000 banen.