Volledig scherm
© REUTERS

Fiscus neemt maaltijdbezorgers op de korrel

De Belastingdienst gaat vanaf 1 juli minimaal honderd bedrijven controleren waarvan het vermoeden bestaat dat zij schijnzelfstandigen in dienst hebben. ,,Maaltijdbezorgers kunnen in ieder geval een bezoekje verwachten”, aldus staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66).

De bewindsman hint met die opmerking overduidelijk op Deliveroo. Deze maaltijdbezorger is onderwerp van discussie omdat deze fietskoeriers zou dwingen zich te vestigen als zelfstandige, terwijl de werkzaamheden duiden op een dienstverband. Deliveroo hoeft geen (pensioen)premies af te dragen en de koeriers moeten zich zelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

De visites van de fiscus hebben allereerst tot doel om bedrijven via een gesprek ertoe aan te zetten anders om te gaan met zzp’ers. De ervaring leert dat bedrijven daardoor soms besluiten om opdrachtnemers alsnog in dienst te nemen.

Daarnaast gaat de Belastingdienst vanaf volgende week harder optreden tegen kwaadwillende opdrachtgevers. Een nieuw handhavingsplan zorgt ervoor dat belastinginspecteurs minder uitputtend bewijs nodig hebben om overtreders te kunnen beboeten. ,,De Belastingdienst moet zijn tanden laten zien”, aldus Snel.

Minimumtarieven

Tegelijkertijd dreigt er een kink in de kabel bij de invoering van de zogeheten minimumtarieven. In het regeerakkoord is afgesproken dat zzp’ers die niet meer verdienen dan 15 tot 18 euro per uur sowieso in dienst genomen moeten worden. Volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (D66) schuurt deze Nederlandse wens echter op onderdelen met de Europese dienstenrichtlijn.

Die richtlijn schrijft voor dat dienstverleners overal in de Europese Unie zonder belemmering (tijdelijke) werkzaamheden kunnen verrichten. Koolmees spreekt van ‘conflicterende belangen’ en is met de Europese Commissie in gesprek om tot overeenstemming te komen. Volgens de minister zijn er ‘heel veel andere landen binnen de EU die hetzelfde probleem hebben’. Hij blijft er daarom op mikken dat de minimumtarieven op 1 januari 2020 een feit zullen zijn.

Koolmees zet verder een commissie aan het werk die het arbeidsrecht – waarvan de oudste onderdelen dateren uit 1907 – beter moet laten passen bij de moderne tijd. Het is volgens de minister de bedoeling dat de platform- en digitale economie een plaats krijgen in het recht. De commissie moet in september van start gaan.