Volledig scherm
© anp

Fiscus opent jacht op reizigers met geldkoffer

De fiscus opent de jacht op rijke Nederlanders die met een koffer vol geld de grens overgaan. De Belastingdienst informeert sinds begin dit jaar vrijwillig bevriende landen als inwoners van hen met grote bedragen cashgeld ons land verlaten of binnenkomen. De Belastingdienst hoopt dat de andere landen omgekeerd dit voorbeeld volgen en het melden als zij Nederlandse rijkaards met cashgeld spotten.

Het gaat om enorme bedragen: afgelopen jaar is 72 miljoen euro cash onderschept op Schiphol en andere plekken van waaruit mensen Nederland van buiten de EU binnenkomen, meldt de Belastingdienst. Het geld werd aangetroffen bij 2000 personen, van wie 400 uit EU-landen. Gemiddeld gaat het om wel 36.000 euro per persoon. Het hoogste onderschepte bedrag is zelfs 2,3 miljoen euro. Bedragen kunnen overigens ook vrijwillig worden gemeld bij de douane. Dit is in ons land en de EU wettelijk verplicht vanaf 10.000 euro.

Offensief
'Door grote bedragen aan cash te melden, hopen wij dat buitenlandse belastingautoriteiten dat ook bij ons gaan doen', zegt Adriaan Ros, woordvoerder van de Belastingdienst. Het offensief past in de jaren geleden gestarte zoektocht naar door Nederlanders in het buitenland gestald zwart geld.
 
Het ministerie van Financiën is inmiddels in Brussel een lobby gestart om binnen de EU gegevens te gaan uitwisselen. 'Dat gebeurt ook al met zwart spaargeld, dus dit is een logische vervolgstap.' De fiscus hoopt nog dit jaar afspraken in EU-verband te kunnen maken.
 
Begrijpelijk
De wens van de Belastingdienst is begrijpelijk. Zo onderschepte de Duitse fiscus afgelopen jaar 573 miljoen euro van belastingontduikers die de grens met Zwitserland passeerden. De Belastingdienst vermoedt dat daar ook Nederlanders tussen zitten, maar heeft geen flauw idee hoeveel. De jacht op cashgeld geldt echter ook voor landen buiten Europa. Ros: 'Wij hopen dat zoveel mogelijk buitenlandse belastingdiensten ons voorbeeld volgen.'
 
Niet alleen bij buitenlanders trof de fiscus grote sommen cash aan. 985 Nederlanders gingen met 10.000 euro of meer de grens over. Het hoogste onderschepte of gemelde bedrag was 660.000 euro.