Volledig scherm
Dieter Zetsche, CEO van moederbedrijf Daimler, poseert naast een nieuw model van Mercedes-Benz © AP

Flink hogere winst Mercedes-Benz ondanks fraudegeruchten

Het Duitse autoconcern Daimler heeft meer winst en omzet geboekt in het tweede kwartaal van dit jaar dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam vooral door de mooie verkoopcijfers van luxemerk Mercedes-Benz, maakt de onderneming bekend. Toch hangt er een schaduw over de goede resultaten: het bedrijf wordt beschuldigd van het maken van prijsafspraken.

De operationele winst van Daimler sprong met 15 procent omhoog tot bijna 3,8 miljard euro. De omzet kwam uit op 41,2 miljard euro, 6,5 procent meer vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar.

De resultaten werden vooral gestuwd door een winstsprong van liefst 70 procent bij de personenautotak Mercedes-Benz, waar ook de Smart stadsautootjes onder vallen. De kwartaalcijfers van de truckdivisie zagen er minder florissant uit. Zo brachten vrachtwagens 13 procent minder winst op, terwijl de winst op bestelwagens met 11 procent daalde.

De kosten voor onderzoek gingen met bijna een vijfde omhoog, vooral doordat het bedrijf veel geld steekt in de ontwikkeling van elektrische auto's. Ook pompt het concern grote bedragen in een fabriek om accu's te maken. Daimler gaf in maart aan dat het over vijf jaar tien types elektrisch aangedreven auto's op de markt wil brengen.

Prijsafspraken

De hogere resultaten worden overschaduwd door een onderzoek van de Europese Commissie naar een vermeend autokartel in Duitsland. De Duitse automakers zouden jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt.

Ook werd eerder deze maand bekend dat Daimler meer dan 3 miljoen Europese dieselwagens terugroept naar de garage voor aanpassingen in verband met een dieselschandaal. Met de ingreep wil de autobouwer de zorgen wegnemen over mogelijke fraude met de emissiesystemen van de auto's.

Ondanks deze tegenslagen herhaalt Daimler zijn verwachting dat de winst en omzet dit jaar 'aanzienlijk' zullen stijgen.