Volledig scherm
© anp

FNV-bond Jong: 'Scholieren werken te lang'

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet de arbeidsomstandigheden van jonge vakantiewerkers onderzoeken. Dat wil vakbond FNV Jong. Veel bedrijven laten scholieren te lang werken, zegt de bond tegen het Algemeen Dagblad.

Maar ondanks eerdere alarmerende cijfers controleert de inspectie al jaren niet meer, vanwege beperkte capaciteit. Onbegrijpelijk, vindt FNV Jong, die vandaag de vakantiewerkcampagne lanceert. 'Er is nog steeds van alles mis,' zegt voorzitter Robbert Coenmans tegen het Algemeen Dagblad. 'Het gaat om jonge, kwetsbare mensen die vaak niet weten wat hun rechten zijn.' Gemiddeld verdient een jongere 7,98 euro per uur.

Crisis raakt ook vakantiewerk
De jongeren hebben het momenteel volgens FNV Jong sowieso al niet makkelijk. Juist nu scholieren het geld harder nodig hebben om rond te komen, liggen de zomerbaantjes niet voor het oprapen. Zes op de tien jongeren heeft moeite om vakantiewerk te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de vakbond, dat vandaag verschijnt bij de start van de campagne.

'De situatie op de arbeidsmarkt is slechter geworden. De crisis raakt ook het vakantiewerk,' zegt voorzitter Robbert Coenmans tegen het Algemeen Dagblad.

Ruim 20 procent van de jongeren wordt vaak afgewezen bij sollicitaties. Ze zijn volgens bedrijven te jong of hebben te weinig ervaring.

Eerdere baantjes bieden geen garantie
Ook bieden eerdere baantjes geen garantie meer. Veel jongeren kloppen tevergeefs aan bij een vorige werkgever. Bijna de helft van de bedrijven die nu 'nee' verkopen, zegt in de zomer geen extra werkkrachten nodig te hebben.

Coenmans: 'Tegelijk zie je dat mensen noodgedwongen vakantiewerk gaan doen als een gewone baan. Dat is ook niet goed, omdat de onzekerheid groot is. Mensen zitten vaak ook op de verkeerde plek. Iemand die afgestudeerd is en vakken staat te vullen, moet zo snel mogelijk een baan hebben die bij zijn opleidingsniveau past. Dat vergroot de kans om te slagen op de arbeidsmarkt en schept ruimte voor jongeren die echt op zoek zijn naar vakantiewerk.'

Lees meer in het AD van vandaag.