Volledig scherm
© ANP

FNV boos over robottreinen: 'Dit is onacceptabel'

Vakbond FNV is boos over ophanden zijnde proeven met zelfrijdende treinen op de Betuwelijn. Spoormedewerkers zouden hiermee worden gepasseerd. ,,Dit is onacceptabel", zegt vakbondsbestuurder Henri Janssen. 

FNV Spoor is met NS en ProRail in gesprek over nieuwe technologische ontwikkelingen. Ondanks die gesprekken zou de vakbond zich toch gepasseerd voelen. FNV Spoor stelt dat er zonder de vakbond geen enkele test mag doorgaan.

Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: ,,Desnoods roepen wij alle machinisten van Nederland op om deze testen te blokkeren. Het Nederlandse spoor is zeer complex. Naast wat kansen, kleven er vooral veel risico’s aan het automatisch rijden. Veiligheidsrisico’s voor reizigers, spoormedewerkers en verkeersdeelnemers."

De Franse treinbouwer Alstom kondigde in januari al aan dat er waarschijnlijk nog dit jaar een test met een robottrein plaatsvindt. Volgens de Telegraaf komen er volgend jaar ook testen met personentreinen, als eerste op het traject Groningen-Leeuwarden.

Doordat de treinen bepaalde taken van de machinist overnemen, zouden ze sneller, veiliger en dichter op elkaar kunnen rijden. Dat zou het mogelijk maken om flink meer reizigers te vervoeren.