Het FNV-kantoor in Utrecht.
Volledig scherm
Het FNV-kantoor in Utrecht. © ANP / Ramon van Flymen

FNV doet aangifte tegen vijf gemeenten om omstreden screening uitkeringsgerechtigden

Vakbond FNV heeft vandaag bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangifte gedaan tegen vijf gemeenten. Het gaat om Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Veenendaal. Zij maakten tot vorig jaar juni gebruik van een zogeheten fraudescorekaart bij de aanvraag van een uitkering door hun inwoners. Dit terwijl de rechter deze methode al in 2020 verbood.

31 reacties

 • C.J.H. PIETERSE

  1 week geleden
  Overigens is er natuurlijk sprake van HUISVREDEBREUK als welke controleur - in opdracht van welke ambtelijke of semi-ambtelijke instantie dan ook - dergelijke acties onterecht uitvoert, op grond van slechts aannames die vooraf in het computersysteem werden ingegeven. Maar er zijn m.i. weinig ambtenaren met enig inlevingsvermogen: die denken er ws. niet eens over na wat zoiets bij slachtoffers ervan teweegbrengt, anders waren ze nooit ambtenaar in zo'n functie geworden....
 • C.J.H. PIETERSE

  1 week geleden
  @Tim van Houten: "De eerste vier [CP: Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik] werken samen op het gebied van uitkeringen onder de noemer Werk en Inkomen Lekstroom (WIL)": Die handelden dan zeker volgens "Onze WIL is wet". Onterecht 'n huisbezoek [altijd onverwacht; ze mogen je hele huis door(!)] of extra controle op financiën door Belastingdienst is wél erg: 1) ze vertrouwen je niet: goede naam kwijt. 2) privacy. Ik zou lááiend zijn; mijn haat richting die controleurs zou uit mijn ogen vlammen!
 • Lara Koster Oosterbaan Horstmans

  2 weken geleden
  Joh bij kwijtschelding van gemeentelijke belasting in Den Haag in mijn geval, bijv. Gaat het ook nergens over. Kindgebonden budget wordt gevraagd ( mag helemaal.nirt meegenomen worden in de berekening maar ze willen het toch weten... WAAROM DAN???) in april kwijtschelding 2021 ontvangen, mijn inkomen en lasten zijn niet veranderd in 2022 en over dat jaar krijg ik een gedeeltijke kwijtschelding, ongeacht mijn belastingschuld waar ze rekening mee moeten houden maar zeggen van niet. Gestoord toch?
 • van Wasltijn

  2 weken geleden
  Een aantal reacties stelt dat de uitkeringsfraude wel fors is. Kan dat onderbouwd worden? " De zogenoemde toeslagenaffaire is een direct gevolg van het toepassen van wetgeving." En deze bewering klopt niet. Onschuldige mensen alles afnemen is niet toepassen van de wet. Ze hebben namelijk niet gefraudeerd!
 • GJ de Vries

  2 weken geleden
  GJ de Vries Inclusief met de armere bevolking worden uitkeringen betaald door de belastingbetalers. Leg daarom maar eens uit waarom de rijkste man van Nederland een uitkering krijgt zonder daar een noemenswaardige prestatie tegenover te zetten, en vertel dan gelijk even of hij (en ook zij) weleens worden gecontroleerd? Is het dat wel waard? Mijn overtuiging zegt nee! Maar frauderen is frauderen, wie je ook bent.