Volledig scherm
© Frans Paalman

FNV dreigt met nieuwe ov-staking

De FNV dreigt met stakingen en andere acties in het openbaar vervoer in de regio. De achterban heeft een cao-eindbod van vervoerders Keolis en Arriva unaniem afgewezen. 

De regionale vervoerders krijgen tot volgende week vrijdag om met een beter bod te komen, laat FNV Streekvervoer weten. Arriva rijdt op de meeste spoortrajecten in Friesland en Groningen, Keolis is actief in Gelderland.

Het bus- en treinverkeer in die delen van het land komt dan plat te liggen. Hoe en wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend gemaakt. 

De werkgevers bieden 2 procent per 1 januari 2018, de werknemers willen 3,5 procent. Ook vindt de vakbond dat Arriva en Keolis te weinig doen tegen de werkdruk. 

,,Het eindbod is voor buschauffeurs, machinisten en stewards in de breedte veel te laag. Bovendien verdient een machinist bij Arriva 10 procent minder dan bij de NS'', aldus bestuurder Pieter Beuzenberg. ,,We willen een model afspreken waarbij we binnen vijf jaar het verschil overbruggen.''

Massaal gehoor

Volledig scherm
Station Zwolle lag er op 4 januari desolaat bij. Toen hield de FNV ook acties. © Bas Tijhaar

Op 4 januari reden door acties voor een betere cao in het hele land nauwelijks streekbussen en regionale treinen. Toen gaven buschauffeurs massaal gehoor aan de oproep om het werk neer te leggen.