Volledig scherm
Het Ikazia Ziekenhuis © Ikazia Ziekenhuis

FNV dreigt met zondagsdiensten in ziekenhuizen

FNV dreigt met hardere acties bij universitaire ziekenhuizen als werkgevers niet tegemoetkomen aan de (loon)eisen van de vakbond. ,,De stiptheidsacties zullen opgeschaald worden naar het draaien van zondagsdiensten op doordeweekse dagen'', luidt de waarschuwing. 

Vandaag voeren zorgmedewerkers van Amsterdam UMC en het Erasmus MC actie voor een betere nieuw cao. Eerder was het de beurt aan laboranten, artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers van de academische ziekenhuizen in Leiden, Utrecht en Maastricht. Ze eisen onder meer een 'fatsoenlijke' loonsverhoging en minder werkdruk.

Tot dusver bieden de stiptheidsacties geen soelaas. ,,Het laat werkgevers koud. Zorgmedewerkers zetten patiënten altijd op nummer één, ze zorgen dat patiënten geen last hebben van acties. Werkgevers maken hier ernstig misbruik van, dit is chantage'', reageert zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn. 

Chantage

Volgens haar hebben werkgevers al sinds eind mei niets van zich laten horen. Tot dusver bieden de stiptheidsacties geen soelaas. Werkgeverskoepel, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), stelt dinsdag opnieuw voor om een onafhankelijk en gezamenlijk aan te wijzen bemiddelaar te benoemen. ,,De vakbonden wijzen dit om voor ons niet goed te begrijpen redenen af. Ons voorstel om te bezien of het vastgelopen cao-overleg weer vlot kan worden getrokken door een onafhankelijk en gezamenlijk aan te wijzen bemiddelaar blijft staan'', aldus een woordvoerder.