Volledig scherm
© ANP

FNV: er komen acties bij PostNL

De vakbonden CNV, BVPP en VHP2 doen niet mee met stakingen bij PostNL. Dat zeggen zij in reactie op de dreigementen van FNV. De vakbond heeft acties aangekondigd nu het postbedrijf niet heeft gereageerd op de eisen van FNV. 

Later deze week, kort voor de start, maakt FNV bekend waar en wanneer de acties plaatsvinden. De vakbond overlegt nog met leden over de precieze omvang en lengte van de stakingen. Vooralsnog staan de FNV’ers alleen in hun protest. In een gezamenlijke brief leggen CNV, BVPP en VHP2 hun leden uit dat ze deze week liever verdergaan met onderhandelen. 

Bovendien vinden ze het een brug te ver om juist in de drukke periode rond kerst en oud en nieuw acties te organiseren. Die kunnen PostNL dusdanig hard raken dat ook de werkgelegenheid bij het bedrijf in gevaar komt. ,,We zijn niet tegen actievoeren, maar er is nu nog helemaal geen conflict met PostNL”, zegt Anselma Zwaagstra van CNV.

Eisenpakket 

Een van de eisen van FNV is dat de werkdruk minder wordt. Ook willen ze dat het postbedrijf een loonstijging van 5 procent met een minimum van 100 euro bruto per maand geeft. Verder moeten uitzendkrachten een vast contract krijgen als ze een jaar werken bij PostNL. De vakbonden zijn sinds vorige maand in onderhandeling met PostNL over een nieuwe cao. 

Volgens de FNV weigert het postbedrijf met concrete (tegen)voorstellen te komen. ,,PostNL schuift de echte onderhandelingen zo lang mogelijk voor zich uit, zodat eventuele acties niet in de drukke decembermaand plaatsvinden. Nu krijgen ze het deksel op de neus’’, zei bestuurder Ger Deleij van FNV Publiek Belang vorige week.

De pakkettenbusiness is de laatste jaren extreem hard gegroeid. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de stijging nog 22 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Om die stijging voort te zetten, investeert het postconcern onder andere in nieuwe sorteercentra. Dat het postbedrijf moeite heeft om die snelle groei bij te benen, werd duidelijk rond Sinterklaas. PostNL kreeg een lawine aan klachten en meldingen over bezorging van sinterklaascadeaus over zich heen.