Volledig scherm
CNV-voorzitter Maurice Limmen. © anp

FNV: Iedere werkende 900 euro erbij in 2015

Iedere werkende moet er volgend jaar minstens 900 euro bij krijgen in de cao. Dat is een van de opvallendste punten in de looneisen voor 2015 die vakcentrale FNV vandaag bekend heeft gemaakt.

Zo krijgen vooral mensen met midden- en lagere inkomens meer koopkracht en dat is volgens de FNV nodig om de groeiende inkomensongelijkheid een halt toe te roepen.

De looneis van 3 procent blijft overigens gewoon staan, stelt de vakcentrale. Maar door vaker te kiezen voor centen in plaats van procenten moeten vooral de lagere en middeninkomens hiervan profiteren, vindt de FNV. 'Dat kan door een bodem in de looneis te leggen in de vorm van een bedrag in geld. Ook kan een deel in euro's worden gerealiseerd en een deel in procenten.'

Andere belangrijke onderwerpen zijn voor de FNV het omzetten van onzekere contracten in echte banen, tijdelijke plaatsmakersregelingen om het werk eerlijker te verdelen over jong en oud, en het in de cao concreet maken van de landelijke afspraken met de werkgevers over het derde jaar WW.

Looneisen boven inflatieniveau
CNV Vakcentrale zet in het cao-seizoen 2015 in op looneisen die ruim boven het inflatieniveau uitkomen. 'Alle werknemers moeten komend jaar kunnen merken dat het beter gaat met de Nederlandse economie', zegt voorzitter Maurice Limmen.

De organisatie wil daarbij rekening houden met de verschillen tussen sectoren omdat ze niet allemaal in gelijke mate profiteren van de economische opleving. Het is de verantwoordelijkheid van leden en onderhandelaars in de sectoren om aan de cao-tafel tot een verantwoorde loonvraag te komen, aldus Limmen.

CNV wil verder afspraken over scholingsbudgetten voor werknemers en dat het geld dat vrijkomt door lagere pensioenpremies bij de werknemers terechtkomt. De vakbond wil ook afspraken maken over de opbouw en de lengte van de WW. Op basis van een ledenraadpleging in december wordt de inzet bij de cao-onderhandelingen definitief bepaald.