Volledig scherm
© Picnic

FNV sleept onlinesuper Picnic voor de rechter

Picnic geeft geen gehoor aan de oproep van vakbond FNV om zich aan de supermarkt-cao te houden. Het bedrijf wil zelf afspraken maken met werknemers. FNV stapt daarom naar de rechter.

Online supermarkt Picnic en FNV liggen al een tijdje met elkaar overhoop. FNV enerzijds stelt dat Picnic gewoon een supermarkt is en zich daarom ook aan de geldende cao moet houden en werknemers meer moet betalen. Picnic is het hier niet mee eens. Eerdere gesprekken om tot overeenstemming te komen, liepen op niets uit. ,,We kunnen dat welles-nietes nog een tijdje volhouden, maar het lijkt ons beter dat er een derde partij zich over de zaak buigt: de rechter", zegt vakbondsbestuurder Marianne Jekkers vanochtend bij Radio 1.

Picnic noemt de cao achterhaald ,,FNV Young & United zegt een hypermoderne cao te willen, maar de supermarkt-cao hoort in een museum. Zij zijn de vernieuwers bij de vakbond en je zou verwachten dat zij onze uitgestoken hand zou aannemen om samen aan die vernieuwing te werken,” aldus mede-oprichter Michiel Muller.

De online supermarkt heeft laten weten zelf afspraken te gaan maken met werknemers over hun arbeidsomstandigheden. Volgens een persbericht zouden er al ‘een aantal open dialoogsessies’ gehouden zijn waaraan werknemers graag meewerken.

Middeleeuws

De FNV stelt dat niet de cao achterhaald is, maar noemt de manier waarop Picnic met zijn medewerkers omgaat ‘middeleeuws’. ,,Ze moeten alle dagen beschikbaar zijn, er wordt geen rekening gehouden met hun privélevens”, zegt Jekkers. Picnic kan volgens haar zo goedkoop werken door het onderbetalen van werknemers. 

Muller betreurt dat de FNV ‘binnen een week’ na hun gesprek al naar de rechter stapt, maar heeft goede hoop dat de zaak in het voordeel van de onlinesuper wordt beslecht.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”