Volledig scherm
© ANP

Fout energielabel dupeert huurders

Tienduizenden huurders betalen mogelijk te veel huur doordat hun woning een verkeerd energielabel heeft. Keuringen zijn lange tijd slecht uitgevoerd en nog steeds zijn er misstanden, zeggen keuringsbedrijven tegen het AD.

Er is veel mis met het sinds 2008 ingevoerde energielabel, zeggen keuringsbedrijven. Enorme aantallen woningen hebben daardoor een verkeerd label. 'Veel corporaties hebben voordat het energielabel verplicht werd al een label op hun woningen geplakt zonder ze te laten keuren. Dat was destijds ook niet verplicht,' zegt eigenaar Albert van der Heijde van Woningkeur.nl, dat 22 vestigingen heeft.

Uit een steekproef van de VROM-inspectie bleek in 2009 al dat liefst 60 procent van de labels niet klopte en in 2010 was dat nog steeds een kwart. Tegenwoordig zijn de regels aangescherpt en moeten woningen bij keuringen daadwerkelijk bezocht worden.

Maar dat is nog geen garantie dat het nu allemaal wel klopt. Een minder streng regime geldt als appartementen in een flat of wooncomplex identiek zijn: een keuringsbedrijf hoeft er in zo'n geval slechts 20 procent te bezoeken. De rest mag met bouwtekeningen en info van de verhuurder worden ingevuld. 'Corporaties en verhuurders moeten enorme aantallen woningen laten keuren, soms wel tienduizend,' aldus Van der Heijde. 'Dat kost ontzettend veel geld. Corporaties schrijven daarom 'tenders' uit. Bijna altijd kiezen ze de goedkoopste partij, die voor 30 euro per appartement wil keuren. Wij rekenen 100 euro en krijgen dan ook nooit zulke opdrachten. Veel goedkoper kan niet, wil je het goed doen'

De lage prijzen werken slordige keuringen in de hand, zegt Marco Jobse van Bouwinspecteurs.nl. Zo wordt de 20-procents bezoekeis lang niet altijd gehaald. Of de bezichtiging wordt door stagiairs gedaan, terwijl de echte inspecteur slechts steekproefsgewijs controleert. ' Woningen die op papier hetzelfde zijn, zijn vaak van binnen toch anders,' aldus Jobse. 'Soms heeft een blok appartementen dezelfde centrale verwarming, maar vaak ook niet. Of er is wat aan verspijkerd.'

Lees meer in het AD van vandaag.

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.