Volledig scherm
Frans van Houten. © Maarten Hartman

Frans van Houten wil door als topman Philips

Frans van Houten wil voorlopig aanblijven als topman bij Philips. Hij herhaalt dat hij zijn klus bij het concern in gezondheidstechnologie er nog niet op zit. Van Houten wil een derde termijn. 

In een interview met het FD zei hij dat hij een derde termijn ambieert. De geboren Eindhovenaar heeft sinds 2011 de leiding bij Philips. Zijn huidige periode loopt volgend jaar af. In de loop van het jaar wordt daarom normaal gesproken door de raad van commissarissen bekeken of Van Houten straks zal worden voorgedragen voor een nieuwe termijn. 

Onder Van Houten's leiding is het concern omgevormd van een industrieel naar een medisch concern. Tijdens een bijeenkomst met analisten, beleggers en klanten op de beurs in New York in november afgelopen jaar drukte Philips figuurlijk op de reset-knop, om de transformatie te benadrukken. ,,Ik ben nog niet klaar", benadrukte hij toen. De omzet en de winstmarges moeten omhoog om het concern tot de wereldtop in de medisch sector te laten behoren. 

Zelfstandig

In het FD zei hij dat hij vond dat Philips, met zijn leeftijd van 127 jaar, er alles aan moet doen om zelfstandig te blijven. Van Houten: ,,Dat zie ik ook als een van mijn verantwoordelijkheden als leider van Philips. Die zelfstandigheid moeten we wel verdienen door goed te presteren. Want dan is het moeilijker om ons te kopen."