Volledig scherm
Foto ter illustratie

Franse auto’s bevestigen het vooroordeel: ze zijn onbetrouwbaar

Automobilisten die een Japanse of Koreaanse auto rijden, staan het minst met pech onderweg. Franse auto’s daarentegen laten hun eigenaren het vaakst in de kou staan. Dit is de uitkomst van de jaarlijkse enquête van de Consumentenbond onder 10.000 autobezitters.

Volgens het onderzoek zijn de drie betrouwbaarste automerken: Suzuki, Honda en Toyota. Als minst betrouwbaar komen Peugeot, Citroën en Renault uit de bus. ,, De Franse merken kunnen hun imago van onbetrouwbaarheid maar niet van zich afschudden,” constateert de consumentenorganisatie.

Eigenaren van een Citroën moeten vaak naar de garage met oplichtende rode lampjes. Autorijders met een Peugeot 5008 hebben vaak problemen met de accu, de distributieketting en bobines. Ook raken veel motorcomponenten bij hogere kilometerstanden dusdanig intern vervuild, dat ze opvallend vaak gereinigd moeten worden. Ook Renaultrijders brengen vaak een bezoek aan de garage.

Rapportcijfer 

Een aantal merken zoals Volkswagen, Seat en Skoda komt met een rapportcijfer van rond de zes maar nipt beter uit de test. De Consumentenbond vraagt elk jaar via een online-enquête aan eigenaren van auto’s die maximaal 10 jaar oud zijn, of zij het afgelopen jaar mankementen aan hun auto hebben gehad. Zij kunnen die storingen vervolgens zelf indelen naar zwaarte van het incident.