Volledig scherm
© EPA

Franse politiek: stakers Air France brengen bedrijf in gevaar

Ook de Franse minister van Transport Elisabeth Borne is bezorgd over de toekomst van Air France. Het Franse luchtvaartbedrijf heeft een slechtere concurrentiepositie dan zusterbedrijf KLM en andere Europese vliegmaatschappijen, waarschuwt ze. 

Volgens de bewindsvrouw moeten de medewerkers beseffen welke risico's zij nemen door te blijven staken, zei ze vandaag in een radio-interview. Vandaag wordt opnieuw het werk neergelegd bij het bedrijf. 

De luchtvaartreus kampt al sinds februari met werkonderbrekingen onder zijn werknemers, die een directe loonsverhoging van 5 procent eisen. Die hebben volgens ingewijden al meer dan 300 miljoen euro gekost. Elke dag met staking kost de luchtvaartcombinatie 25 miljoen euro. Borne vindt dat Air France genoeg geld moet overhouden voor investeringen in nieuwe toestellen, die de concurrentiekracht vergroten.

Het slepende conflict dwong topman Jean-Marc Janaillac vrijdag zijn vertrek aan te kondigen, nadat een meerderheid van Air France-personeel tegen zijn uiterste loonbod hadden gestemd. De bestuurder had zijn lot aan de raadpleging verbonden.

In de nasleep van die stap uitte de Franse economieminister Bruno Le Maire eerder al zijn zorgen over de toekomst van Air France-KLM. De Franse staat bezit 14 procent van de aandelen in het bedrijf. Hij vindt dat de stakers er maar al te gemakkelijk van uitgaan, dat de Franse overheid de tekorten bijpast. Ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is bezorgd over de ontwikkelingen bij de luchtvaartreus en noemde het vertrek van Janaillac maandag 'zorgwekkend'. 

Schrikreactie 

Het opstappen van de topman veroorzaakte een schrikreactie bij beleggers. Op de beurs verloor Air France-KLM maandag bijna een tiende van zijn waarde. Dinsdag krabbelde het aandeel enigszins overeind, met een plusje van ruim 1 procent.

De Nederlandse bonden vinden dat de top van Air France-KLM een grote fout heeft gemaakt door het loonconflict met het Franse personeel zo op de spits te drijven. ,,Een ontzettend domme zet'', zei Leen van der List (FNV Luchtvaart). ,,Dit zet een enorme druk op de combinatie.''