Volledig scherm
© ANP XTRA

Freelancers profiteren eindelijk van krappe arbeidsmarkt

Bedrijven staan te springen om mensen en dat merken de freelancers ook. Niet alleen zien zij het aantal opdrachten groeien, ook hun tarieven stijgen voor het eerst in vier jaar.  

De krapte op de arbeidsmarkt is goed te merken, zeggen ze bij de bemiddelingsorganisatie voor zelfstandigen, Hoofdkraan.nl. Het platform brengt jaarlijks een onderzoek naar buiten over freelancetarieven.

Voor het eerst na jaren van dalingen stijgt het uurtarief van freelancers. Dit jaar noteren zij een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarmee komen ze gemiddeld uit op 46 euro per uur, een jaar geleden was dat nog 43 euro.

,,Freelancers hebben een veel betere concurrentiepositie gekregen", merkt directeur Niels Goossens van Hoofdkraan op. Dat merken vooral freelancers in de financiële dienstverlening overduidelijk. Deze groep zag zijn uurtarief met gemiddeld 10 procent stijgen naar 45 euro per uur. ,,Zij zijn de echte winnaars”, concludeert de directeur.

Slingers 

Nagenoeg in alle branches kunnen de slingers worden opgehangen, met één uitzondering: de freelancers die werkzaam zijn in de sector analyse en advies. Zij zagen hun inkomsten teruglopen met 3 procent van 54 euro naar 52. Toch mogen zij niet klagen; ze behoren gemiddeld genomen nog altijd tot de best betaalde freelancers.

Anders is dat voor freelance schrijvers en vertalers. Zij zagen hun inkomsten weliswaar stijgen met 8 procent, maar zij moeten het nog altijd doen met een schamele 39 euro per uur. Een bedrag dat ver onder het gemiddelde ligt.

Opvallend is dat de regionale verschillen qua beloning groot blijven. Vorig jaar waren freelancers in Drenthe nog de goedkoopste, nu hebben de freelancers in Flevoland die oneervolle titel gepakt. De Groningers pakken net als vorig jaar de koppositie met een gemiddeld tarief van 54 euro.

Blogschrijver 

Ter illustratie: een blogschrijver in Noord-Brabant vraagt gemiddeld 44 euro terwijl zijn concurrent in Gelderland hetzelfde werk voor 37 euro doet. Van de vier grote steden zijn Rotterdamse freelancers het goedkoopst.

De tariefstijging is een leuke opsteker voor de freelancers en de opmars zal doorzetten, vermoedt Goossens. ,,Opdrachtgevers hebben moeite met het vinden van vast personeel, waardoor freelancers gewilder worden en ze meer kunnen vragen voor een opdracht.”

  1. Bijna niemand kent ze, maar deze tweelingzussen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    Bijna niemand kent ze, maar deze tweeling­zus­sen verkopen miljoenen flessen frisdrank

    De Nederlandse tweelingzussen Raissa en Joyce de Haas (28) maken vanuit Londen furore met hun luxe en suikervrije frisdrankjes. De twee - geboren in Helmond, getogen in Antwerpen - richtten vijf jaar geleden Double Dutch Drinks op en verkochten al meer dan 10 miljoen flessen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de jonge ondernemers in de prestigieuze 30 under 30 Europe-lijst gezet. ,,Wij waren nooit zo van het bier.’’