Overal ter wereld smaken ze hetzelfde en ze zien er ook overal hetzelfde uit.
Volledig scherm
Overal ter wereld smaken ze hetzelfde en ze zien er ook overal hetzelfde uit. © McDonald's

Frietjes McDonald's bestaan uit liefst 14 ingrediënten

Ze hebben overal in Amerika dezelfde smaak en ze zien er ook overal hetzelfde uit: de Franse frietjes van McDonald's. Hoe krijgt men dat voor elkaar? Een belangrijk ingrediënt is wel degelijk de aardappel. Maar het is slechts één van de veertien bestanddelen.

De frites worden besprenkeld met een mix van ingrediënten.
Volledig scherm
De frites worden besprenkeld met een mix van ingrediënten. © Videostill Mythbusters

Grant Imahara, gastheer van MCDonalds werd door 'Mythbusters', bezocht in de frietfabriek van McDonald's in de Amerikaanse staat Idaho om er het productieproces te ontrafelen.

Onderstaande bestanddelen krijg je, naast aardappel, ook binnen als je in Amerika Franse frietjes eet bij McDonald's.

* Dimethylpolysiloxane (E900): Een soort silicone die onder meer wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica. Hier gebruikt tegen het schuimen van het frietvet en tegen aanbakken. Het goedje is trouwens ook bruikbaar tegen hoofdluizen. Wikipedia leert ons dat het kleurloos, niet-ontvlambaar en ook niet giftig is.

* Tert-butylhydrochinon: een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant. Wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan. In Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Proeven op ratten en muizen hebben aangetoond dat die beestjes er geen kanker van krijgen.

Nadat de patatjes gesneden zijn, worden ze besprenkeld met een mix van:

* Koolzaadolie, sojaolie en maisolie

* Natuurlijke rundvleesaroma's

* Gehydrolyseerde tarwe

* Gehydrolyseerde melk

* Gehydrolyseerde soja

* Citroenzuur

* Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te krijgen en houden na het frituren.

* Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren.

* Zout Klanten kunnen frites trouwens ook zonder zout bestellen.

Vragen van consumenten of de frites geschikt zijn voor vegetariërs worden door McDonalds ontkennend beantwoord. Bij de productie van de snack worden dierlijke ingrediënten gebruikt. McDonalds heeft daar overigens nooit een geheim van gemaakt.

De frites van McDonalds worden twee keer gebakken. Vijf van de ingrediënten worden toegediend bij beide bakbeurten. Mythbusters houdt het dan ook op 19 bestanddelen, getuige ook de video hieronder.