Volledig scherm
Demonstranten verbranden een Amerikaanse vlag voor het gebouw waar de G20-handelsministers bijeen zijn. Ze protesteren tegen het Amerikaanse economische beleid en dat van de Argentijnse president Macri, die kampt met een ernstige economische en financiële crisis in het land. © Thomson Reuters

G20 wil wereldhandel hervormen

De G20, de groep van twintig meest geïndustrialiseerde landen, wil de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hervormen om beter in te kunnen spelen op handelsconflicten zoals nu tussen de Verenigde Staten en China. ,,Daarvoor is nu een dringende noodzaak", aldus de gezamenlijke slotverklaring na een bijeenkomst van de ministers van Handel in de Argentijnse stad Mar del Plata. 

De G20 zegt dat het noodzakelijk is om 'de markten open te houden', nu er een handelsconflict woedt tussen China en de VS. ,,We zijn het er allemaal over eens dat het extreem belangrijk en dwingend is om voorstellen te doen die de WTO beter opgewassen maken tegen de uitdagingen waar handel ons vandaag voor stelt", zei de Argentijnse buitenlandminister Jorge Faurie. ,,We zijn het er ook over eens dat we een organisatie nodig hebben die ons toelaat om werkregels vast te leggen voor internationale handel."

De G20-landen zullen in november in Genève bijeenkomen om verder over de WTO te praten. Faurie zei dat nog onduidelijk is welke hervormingen precies op de agenda zullen staan. Een WTO-bijeenkomst in Buenos Aires eind vorig jaar eindigde zonder substantieel akkoord.

Op de G20-bijeenkomst werd het belang van vrije handel in een tijd van handelsconflicten benadrukt. ,,Handel en investeringen zijn nog nooit zo belangrijk geweest als in de huidige onzekere tijden", zei Faurie. Hij riep op tot meer dialoog om de internationale handel 'opnieuw te laten opleven'.

  1. Kim rijdt met ‘ster’, maar hoe komt hij aan zijn gepantserde limousines?

    Kim rijdt met ‘ster’, maar hoe komt hij aan zijn gepantser­de limousines?

    Ze zijn niet te missen, de glanzend zwarte en zwaar gepantserde limousines waarin de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zich laat rondrijden tijdens zijn staatsbezoek aan Rusland. Een wereldleider waardig laat hij de kostbare karretjes intreinen vanuit Pyongynang. Maar waar bij Amerikaanse en Russische presidenten precies duidelijk is waar respectievelijk The Beast en de Kortezh vandaan komen, tast de wereld bij Kim in het duister.