Volledig scherm
PREMIUM
AFGEKOCHT - Portret van Sandra Phlippen voor haar column in de zaterdagkrant. Foto Joost Hoving © Joost Hoving

Gaat Haags toeval ons behoeden voor een aankomende recessie?

De week van PhlippenSandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Hoe kunnen we ons in Nederland wapenen tegen een aankomende recessie? In Den Haag hoor je er nog niemand over, terwijl donkere wolken zich samenpakken boven onze economie. Het naderende onheil hangt al een tijdje boven het Europese vasteland, met name Duitsland, en drijft daarmee onvermijdelijk ook onze kant op. De grote boosdoener is de wereldhandel, die groeit sinds begin 2018 steeds minder.

  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.