Gas en licht tientjes duurder per 1 juli
Nederlandse huishoudens moeten per 1 juli meer gaan betalen voor energie. Veel leveranciers gooien hun tarieven op 1 juli omhoog, soms tot 70 euro op jaarbasis. Dat blijkt uit een inventarisatie van online vergelijker Gaslicht.com.
De gestegen olieprijzen spelen een flinke rol in de stijging
Nuon laat een gemiddeld gezin van vier personen 32,31 euro meer betalen op jaarbasis. Van de grote drie spelers verhoogt Eneco de kosten voor gas en licht met 63,73 euro het meest. Essent, de derde grote speler van ons land, zegt de prijzen gelijk te houden. Ook bij Energiedirect is dat het geval.
Klanten van Energieflex zijn het slechtst af, de leverancier gooit zijn tarieven met wel 71,64 euro op jaarbasis omhoog. Bij Engie bedraagt de schade 36,48 euro, klanten van Powerpeers zijn vanaf juli gemiddeld 44,83 euro duurder uit.
Gaslicht.com heeft de prijsverhoging berekend op basis van 3500 Kilowattuur stroom en 1500 kuub gas. Dat is het gemiddelde verbruik van een doorsnee gezin van drie personen.
Variabele prijzen
Oorzaak van de prijsverhogingen zijn de gestegen inkoopprijzen. ,,De stijgende olieprijzen spelen hier een flinke rol in," zegt Sanne de Jong van Gaslicht.com.
De Jong noemt de verhoging bij Eneco opmerkelijk. ,,Van de drie grote bedrijven liggen hun variabele tarieven al verreweg het hoogst." Bedragen de gemiddelde jaarkosten bij Nuon en Essent momenteel 1882,64 en 1898,29 euro, Eneco-klanten betalen nu al 1928, 20.
Wel is het zo dat lang niet alle klanten een energiecontract met variabele stroom- en gasprijzen bezitten. Ruim de helft van de klanten zetten hun kosten voor een tot drie jaar vast. Zij kunnen daarmee tot honderden euro's besparen.
Tweede stijging op rij
Dat onze tarieven iets meer stijgen heeft onder meer met moment van inkoop te maken
Nuon bevestigt dat de stijgende olieprijzen voorname factor zijn. ,,Deze prijsverhoging is het gevolg van aanhoudende hogere prijzen op de inkoopmarkten voor stroom en gas," stelt woordvoerder Oene van der Wal. De stroomprijs stijgt met 6,6 procent harder dan gas (3,7 procent) bij Nuon. Het bedrijf ziet geen verband met het dichtdraaien van de Groningse gaskraan.
Ook Eneco wijst op duurdere energieprijzen. Zelf rekent het energiebedrijf overigens met een iets lager gemiddeld verbruik van 2800 kilowatt stroom en 1200 m3 gas. ,,Dan komen wij op een gemiddelde verhoging van 50 euro uit," zegt Arie Spruijt.
Hij erkent dat Eneco dit keer relatief meer stijgt dan veel concurrenten. ,,Dat heeft onder meer met de timing te maken dat je energie inkoopt. Iedere leverancier heeft daar een andere strategie in. In het verleden heeft dat vaak in het voordeel van onze klanten gewerkt. Dit keer helaas niet."
Tweede stijging op rij
Het is al de tweede stijging dit jaar, in januari verhoogden energiebedrijven hun tarieven ook al. Toen bedroeg de verhoging gemiddeld ook enkele tientjes. Daarnaast maken diverse Kabinetsmaatregelen gas en licht dit jaar duurder: de opslag duurzame energie stijgt gemiddeld met 45 euro, de energiebelasting op gas 54 euro. Op stroom daalt de energietaks overigens wel met 30 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Details uitkoopregeling bekend: stoppende veehouder krijgt 100 procent vergoed
Het kabinet heeft bekendgemaakt hoe de eerste twee vrijwillige uitkoopregelingen voor veehouders eruit gaan zien. Daar is in eerste instantie een half miljard euro voor beschikbaar. -
PREMIUMhoogleraar70
Waarschuwing voor steeds zwaardere sancties: ‘We storten ons in diepe recessie’
Woensdag maakte de Europese Commissie het plan bekend voor een complete boycot van Russische olie. Het Westen moet oppassen met steeds zwaardere sancties tegen Rusland aan te kondigen, waarschuwt Harald Benink, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. -
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
52
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
25
Fors meer miljoenenwoningen in Nederland: ‘Er zijn voordelen én nadelen als je erin woont’
Nederland telde eind vorig jaar 142.900 huizen die meer dan 1 miljoen euro waard zijn. Dat is 69 procent meer dan een jaar eerder, terwijl het jaar ervoor het aantal miljoenenwoningen ook al met 40 procent was gestegen, zo staat in een jaarverslag van Calcasa.
-
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
PREMIUMColumn
Gerard is boventallig verklaard en wil niet langer door hoepeltjes springen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari.