Gasprijs schiet omlaag nu Amerikaanse schepen met aardgas koers zetten naar Europa
De Europese gasprijs daalt ineens hard, waarschijnlijk vanwege Amerikaanse schepen met vloeibaar aardgas die hun koers hebben gewijzigd naar Europa. Minstens tien tankers hebben midden op de oceaan besloten hun gas aan Europa te verkopen, vanwege de hier hoge tarieven.
Waar de prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse markt - leidend voor Europa - afgelopen dinsdag nog een recordhoogte aantikte van 188 euro, is deze nu flink gedaald naar 126 euro.
De gasprijzen stijgen al maandenlang explosief. De Russische aanvoer van gas naar Europa is onzeker, de voorraden zijn aan banden gelegd en spanningen met Oekraïne brengen twijfels bij Europese landen of de Russen hun gasexport zien als politiek middel. Daarnaast zijn er op Europees niveau steeds meer bewegingen om andere energievoorzieningen zoals kerncentrales en kolencentrales te sluiten. Dat drijft de gasprijs op en maakt de brandstof tegelijkertijd schaarser. Nog nooit is de prijs voor gas zo hoog geweest, en kleine energiebedrijven worden daar de dupe van.
De prijs voor gas in de VS is zo’n dertien keer lager dan hier, en dus loopt de Amerikaanse gasexport op volle toeren. Normaal leveren de Amerikanen voornamelijk aan Azië, omdat Europa het meeste gas importeert uit Rusland. Maar nu dit geen optie meer lijkt te zijn, en er hier een tekort aan gas gloort, denkt Amerika ons te kunnen verlichten.
Het roer om
Meerdere schepen met lng, zoals vloeibaar aardgas ook wel wordt genoemd, gooiden de afgelopen week plotsklaps hun roer om en kozen Europa als bestemming. Uit data van persbureau Bloomberg blijkt dat sowieso tien schepen van koers zijn gewijzigd, en van nog eens 20 schepen lijkt het ook alsof ze naar Europa gaan. Op de live tracking-kaarten van Marine Traffic zijn zo'n 15 lng-schepen te vinden die onderweg zijn naar Europa. Dat worden er waarschijnlijk dus nog meer.
Belgische krant De Standaard geeft voorbeelden van de vreemde routes die de schepen nu hebben afgelegd. Zo is er een tanker die ter hoogte van Singapore rechtsomkeert maakte en naar Europa vertrok. Een ander schip was al bijna bij eindbestemming China, maar wijzigde de koers naar het Verenigd Koninkrijk. Een schip vanuit Nigeria spant misschien wel de kroon: na Kaap de Goede Hoop gerond te hebben, werd de kapitein verteld via het Suezkanaal richting Europa te vertrekken, een route die tweeënhalf keer zo lang is als het normale traject van Nigeria naar de Europese kust.
Korte termijn
Dat dit soort schepen tijdens hun vaarroute van koers veranderen is niet heel gek, aldus Tie Schellekens, woordvoerder van de Rotterdamse haven. ,,De prijs is heel belangrijk voor de goederenstroom van gas. Het gaat dan om de verhouding van wereldwijde prijzen. Als de gasprijs hier ideaal is, dan kunnen goederenstromen daarvoor verlegd worden.”
Dat schepen plots van koers veranderen vanwege de gasprijs is op zich niet bijzonder. Het effect van de verkoop van Amerikaanse lng heeft hier meestal een kortdurend drukkend effect op de gasprijs.
Vaak wordt de bestemming van een schip kort voor vertrek pas duidelijk, soms is het ook zo dat een kapitein pas tijdens de reis te horen krijgt waar hij heen gaat. Soms liggen schepen zelfs te wachten voor de kust op een goed moment om de haven binnen te varen. Dat kan soms miljoenen euro‘s aan inkomsten schelen. Toch komt het niet vaak voor dat zoveel schepen ineens naar Europa komen, omdat normaal de prijzen in Azië gunstiger zijn.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Werkgevers houden meer rekening met medewerkers in ramadan: ‘Heb je als bedrijf ook profijt van’
Donderdag begint voor zo'n miljoen Nederlandse moslims de jaarlijkse vastenmaand ramadan. De gelovigen onthouden zich tijdens deze maand overdag van eten, drinken en seksuele handelingen. Ook op de werkvloer is het even aanpassen. Sommigen vragen om aangepaste werktijden. En hoe zit het met het bidden? ,,Ga eens met die mensen in gesprek.’’Den Haag -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
291
BBB en VVD hekelen ‘bemoeienis’ van Diederik Samsom, die Nederland adviseerde boeren verplicht uit te kopen
Nederland is door Diederik Samsom, die werkt voor de Europese Commissie, geadviseerd om een deel van de boeren te verplichten zich te laten uitkopen vanwege de stikstofcrisis. Diverse parlementariërs willen opheldering over de ‘bemoeienis’ van de voormalige PvdA-leider. Eurocommissaris Frans Timmermans wil daarop ‘graag’ in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
‘UBS in gesprek over overname Credit Suisse’
De Zwitserse bank UBS voert gesprekken met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname van de geplaagde bank. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen met kennis van de gesprekken. -
Zorgen in Zwitserland om ‘te grote’ fusiebank UBS/Credit Suisse: ‘Enorm risico’
De fusiebank die ontstaat na de overname van Credit Suisse door UBS is te groot voor Zwitserland. Dat heeft leider Roger Nordmann van de sociaal-democratische SP maandag gezegd. Die partij is de op een na grootste in het Zwitserse parlement en maakt deel uit van de regeringscoalitie.