Volledig scherm
PREMIUM
Een jongen verzamelt plastic op de Citarum rivier op Java, Indonesië. © Getty Images

'Geef mensen in arme landen geld voor hun plastic'

Interview David KatzPlastic afval is een enorm milieuprobleem. Maar al dat plastic biedt mensen in ontwikkelingslanden een unieke kans om uit de armoede te klimmen, zegt ondernemer David Katz.

Katz groeide op aan de westkust van Canada en zag al in zijn jeugd de hoeveelheid plastic in de zee toenemen. ,,De eerste keer dat ik een plastic fles vond, was dat nog opwindend. Maar in de loop van de tijd werden het er steeds meer. En toen ik zag hoe vogels er aan stierven, wist ik: dit probleem moet ik aanpakken.'' Om dat te bereiken startte hij in 2013 met zijn onderneming de Plastic Bank.

  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.