Volledig scherm
De Chinese vicepremier Liu He (links) neemt afscheid van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (midden) en handelsgezant van de VS Robert Lighthizer (rechts) na de handelsbesprekingen van vrijdag. © EPA

Geen handelsakkoord VS-China, Trump verhoogt alle invoertarieven

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China zijn vrijdagavond afgebroken zonder akkoord. Daarop heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn handelsgezant Robert Lighthizer opdracht gegeven om de procedure te starten die de invoerrechten van nagenoeg de volledige Chinese import verhoogt. 

Eerder op de dag gingen de invoerrechten op 200 miljard dollar aan Chinese import al omhoog. Die heffingen bedragen nu 25 in plaats van 10 procent. Het Chinese ministerie van Handel kondigde daarop ,,noodzakelijke tegenmaatregelen’’ aan, zonder echter details bekend te maken.

De procedure om de invoerrechten op de overige Chinese import te verhogen moet maandag van start gaan. ,,De president heeft ons opdracht gegeven om de procedure te starten om de invoerrechten op nagenoeg de volledige resterende import uit China te verhogen. Dat komt neer op ongeveer 300 miljard dollar’’, zegt Lighthizer.

De VS en China praten sinds donderdag in Washington over hoe ze de al maanden slepende handelsoorlog kunnen beëindigen. Maar de Chinese delegatieleider, vicepremier Liu He verliet de besprekingen met de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin en handelsgezant Lighthizer vrijdag al na negentig minuten. 

Een medewerker van het Witte Huis bevestigde tegen persbureau AP dat de besprekingen van vrijdag zijn beëindigd, maar kon niet zeggen of ze later nog worden hervat. 

Hu Xijin, hoofdredacteur van de Chinese krant Global Times schreef op twitter dat ,,de gesprekken niet beëindigd zijn. Beide partijen vinden de gesprekken constructief. Ze zullen elkaar opnieuw ontmoeten in Peking’’, aldus Xijin, die ,,een gezaghebbende bron’’ citeerde.

Trump: geen haast

Trump schreef vrijdag op twitter dat er ,,open en constructieve gesprekken’’ met China worden gevoerd en dat de verhoging op de invoerrechten ,,wel of niet kan worden teruggedraaid, afhankelijk van wat er bij toekomstige onderhandelingen gebeurt’’.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’