Volledig scherm
© ANP

Geen hypotheek meer voor expats door nieuwe EU-regel

Expats die in dollars of andere buitenlandse valuta worden uitbetaald, kunnen sinds kort geen huis meer in Nederland kopen. Banken weigeren hen als klant vanwege de bijeffecten van een nieuwe, net ingetreden EU-hypotheekrichtlijn.

Quote

Dit pakt voor veel expats vervelend uit. Denk aan werknemers van VN-tribunalen in Den Haag die hun loon in dollars krijgen.

Jeroen van Lunen, DGA Adviseurs
Volledig scherm
Het Vredespaleis, waar het International Court of Justice is gevestigd. De Hofstad telt talloze VN-tribunalen waar het personeel het salaris in dollars krijgt. © ANP

Hypotheekadviseurs gespecialiseerd in expats slaan alarm. ,,Dit is echt een vervelende situatie", zegt Jeroen van Lunen, directeur van het Haagse DGA adviseurs dat jaarlijks voor talloze expats bemiddelt.

,,Denk aan medewerkers van de vele VN-tribunalen hier in Den Haag die hun loon in dollars ontvangen. Wij kunnen hen niet meer helpen. Of piloten van British Airways die hier gestationeerd zijn en in ponden worden uitbetaald."

Expat Mortgages, dat in heel Nederland buitenlandse werknemers helpt met het kopen van een huis, slaat eveneens alarm. ,,Het is simpel: wij kunnen geen hypotheek voor hen regelen", vertelt mede-oprichter en eigenaar Chris van Maasdijk zuur. Het gaat om enkele tientallen expats, met name in Amsterdam, Den Haag en de overige Randstad. ,,Zij zullen moeten huren."

Aanleiding is de Europese Mortgage Credit Directive (MCD) die op 14 juli in werking trad. De richtlijn dient consumenten in de EU beter te beschermen bij het kopen van een huis, maar heeft een ongewenst bij-effect voor expats die hun loon niet in euro's krijgen: als de munt waarin ze worden uitbetaald keldert en de waarde van de hypotheeklening twintig procent daalt, is de bank verplicht te waarschuwen. De buitenlandse werknemer mag de hypotheek dan in een andere, voordeligere valuta omzetten.  

Nadelig
Idee is dat consumenten zo tegen onverwachte koersveranderingen wordt beschermd, maar voor banken pakt dit extreem nadelig uit. ,,Gevolg is dat geen bank nog hypotheken verstrekt aan expats", zegt Van Lunen van DGA. Niet enkel buitenlandse werknemers worden getroffen, vult Van Maasdijk aan: ,,Het gaat ook om Nederlanders die na jaren werken in het buitenland weer een huis hier willen kopen."

Volledig scherm
Diplomaten moeten hopen dat zij hun salaris in euro krijgen of dat hun land woonruimte voor hen regelt © ANP
Quote

Door de nieuwe EU-richt­lijn móeten we extra moeite doen én lopen wij beduidend meer risico. Zeker nu het maar een kleine groep klanten betreft, is dat het ons niet waard

ING

Dan zijn er nog de tienduizenden expats die hun Nederlandse huis verhuren. Bij bepaalde banken moeten zij na afloop van hun termijn hun lening afbetalen en een nieuwe nemen. ,,Zij hebben geen flauw idee van wat straks op hun afkomt", zegt Aniel Autar, mede-eigenaar van Kooijman Autar Notarissen in Rotterdam. Hij pleit voor actieve voorlichting aan deze groep.

Banken, waaronder ABN Amro en ING, bevestigen het probleem, maar zeggen niet anders te kunnen. ,,Door de nieuwe richtlijn móeten we extra moeite doen én lopen wij beduidend meer risico", laat ING weten via woordvoerder Reinier Steffens weten. ,,Aangezien het een beperkte groep betreft, is het dat ons niet waard."

Putje
Grootste probleem is dat expats het recht hebben gekregen om de hypotheek in een andere valuta om te zetten, aldus Steffens. ,,Ontvangt de klant zijn salaris in dollars of yens en gaat die munt door het putje, dan kan hij zijn eurohypotheek in die andere munt omzetten. Het valutarisico komt voor onze rekening." 

Directeur Van Nunen van DGA toont begrip voor hypotheekverstrekkers, maar Van Maasdijk van Expats Mortgages is kritischer. ,,Banken hier willen weer eens het braafste jongetje van de klas zijn." In andere Europese landen zouden banken minder terughoudend zijn. Zo lost het Franse BNP Paribas het probleem naar verluidt op door een speciale clausule in het hypotheekcontract op te nemen. 

Oplossing
De Nederlandse Vereniging van Banken, die voorafgaand aan het ingaan van de nieuwe richtlijn al waarschuwde voor de negatieve bijeffecten, hoopt dat het ministerie van Financiën een oplossing heeft. ,,Als banken kunnen volstaan met het waarschuwen van expats als hun hypotheek door valutaschommelingen in gevaar komt, zou dat veel schelen. Wij lezen dat echter niet in de wet waarin de MCD-richtlijn is geïmplementeerd."

ABN wil oplossing, zet deur op kier

Volledig scherm
© REUTERS

ABN AMRO, dat de meeste expats bedient, beziet of het de hypotheekverlening aan deze groep ondanks de richtlijn weer kan hervatten. ,,Wij willen onze buitenlandse klanten niet in de kou zetten en hebben wellicht een oplossing gevonden," vertelt ABN-woordvoerder Jarco de Swart. Die oplossing wil de bank  eerst bespreken met minister Dijsselbloem (Financiën). ,,We moeten zeker zijn dat dit kan." Financiën zegt het verzoek af te wachten. Wel is er een complicatie: de EU-hypotheekrichtlijn is geïmplementeerd in het Burgerlijk Wetboek. Daardoor is naast Financiën ook Veiligheid & Justitie erbij betrokken.