Volledig scherm
© ANP

Geen kerstpakket voor medewerkers ABN Amro

Door bezuinigingen bij ABN Amro moeten medewerkers van de bank het dit jaar stellen zonder kerstpakket. Deze 'lastige beslissing' heeft topman Gerrit Zalm gisteren aan zijn personeel bekendgemaakt.

,,Met 70 euro per medewerker is ons jaarlijkse kerstpakket een flinke kostenpost. Daarom heeft de Raad van Bestuur besloten om het kerstpakket per dit jaar af te schaffen'', staat in het bericht aan de medewerkers, dat deze site in handen heeft.

Dat Zalm een streep zet door het kerstpakket is een bittere pil voor de ongeveer 22.000 fulltime medewerkers. Het levert de bank een besparing op van zo'n 1,5 miljoen euro. ,,Maar daarmee is de bank penny wise and pound foolish'', zegt Emanuel Geurts van vakbond De Unie. ,,Honderden medewerkers, van jong tot oud, ervaren dit als een stukje waardering dat wordt ingetrokken. Er wordt volop over gesproken met collega's: het besluit werkt demotiverend en dat doet hun productiviteit geen goed.''

Het intrekken van het kerstpakket maakt geen deel uit van de loonafspraken in het CAO-akkoord en dus onderneemt de vakbond geen verdere actie.

De bank zoekt ook naar een 'andere manier' om de traditionele liefdadigheidsactie, waarin het bankpersoneel onderdelen uit het eigen kerstpakket doneert aan de Voedselbank, voort te zetten.

Bezuinigingen
Medewerkers bij ABN Amro hebben de afgelopen weken vrijwel alleen maar slecht nieuws te horen gekregen. De komende jaren verdwijnen bij de bank 975 tot 1375 banen. De bank wil versimpelen en efficiënter werken en daar zijn minder mensen voor nodig, zo liet de bank eind september weten.