Volledig scherm
© ANP

Geen nieuwe lening bij betalingsachterstand

Consumenten kunnen straks geen nieuwe schulden aangaan als ze in betalingsmoeilijkheden verkeren. De invoering van een landelijk systeem voor de registratie van betalingsachterstanden moet daaraan een einde maken.

Nog dit jaar begint een proef met zo'n systeem, schrijft het AD vandaag. Joke de Kock van de Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening (NVVK) zegt in de krant dat banken en andere kredietverleners hun gedragscodes gaan aanhalen. Daarmee zou worden afgerekend met het probleem dat consumenten een betalingsachterstand verzwijgen.

De NVVK heeft tien jaar lang gepleit voor de invoering van het Landelijk Informatiesysteem Schulden. Dat leek steeds te botsen met de privacyregels, maar de toezichthoudende instantie College Bescherming Persoonsgegevens liet onlangs weten dat een proef is toegestaan als de consument banken of kredietverleners toestemming verleent voor inzage in mogelijke betalingsachterstanden. Weigering betekent volgens De Kock dat de klant de financiering niet rond krijgt.