Eurocommissaris Rehn houdt vertrouwen in de euro.
Volledig scherm
Eurocommissaris Rehn houdt vertrouwen in de euro. © epa

'Geen reden te speculeren over einde van de euro'

Volgens de Fin Olli Rehn, eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken, is er geen enkele reden om te speculeren over het einde van de euro. Rehn zegt wel dat de eurozone haast moet maken met de versterking van de 'financiële firewalls', zoals het Europese noodfonds.

Rehn deed zijn uitspraak na afloop van een bezoek aan Italië. Eerder vandaag liet de Italiaanse regering weten dat de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy tegen de Italiaanse premier Monti hadden gezegd 'zich er bewust van te zijn, dat een instorting van Italië onvermijdelijk het einde van de euro betekent.'

Instorting uitgesloten
Rehn sluit de instorting van de gezamenlijke munt echter nadrukkelijk uit. De eurocommissaris twijfelt er niet aan dat Italië een betrouwbare partner binnen de eurozone zal blijven. Ook herinnert hij eraan dat de Europese leiders er, naar eigen zeggen, alles aan zullen doen de toekomst van de euro te garanderen. Rehn duidt de stijgende rente op Italiaanse, en andere eurolanden, wel aan als 'zorgwekkend'.

Hij hamert dan ook op 'sterke financiële firewalls'. Volgens Rehn heeft de schuldencrisis, die begon in Griekenland, inmiddels de kern bereikt. Verdere versterking van het Europese noodfonds EFSF is essentieel, vindt de Fin. Eind oktober namen de eurolanden zich voor het tijdelijke fonds op te rekken naar 1.000 miljard. Dat is nog steeds niets geregeld.

Rehn blijft daarnaast ook aandringen op een versnelde invoering van een permanente noodpot en hoopt dat de eurotop van 9 december tot resultaat zal leiden.