Volledig scherm
© ANP

GeenStijl moet betalen aan Britt Dekker en Playboy

UpdateGeenStijl moet een schadevergoeding betalen aan Britt dekker en Playboy voor het aanbieden van een link naar gelekte naaktfoto's van de presentatrice. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam.

Volgens het hof handelde het weblog onrechtmatig toen het in 2011 de zogenoemde hyperlinks naar de gewaagde plaatjes van de blondine op een Australische website publiceerde.

De rechtbank meende eerder dat GeenStijl inbreuk maakte op het auteursrecht van Playboy, dat de foto's liet maken. Het hof vindt echter dat daar geen sprake van is. 

Door het plaatsen van de link maakte GeenStijl niet zelf de foto's openbaar. In hoger beroep is het weblog dan ook alleen veroordeeld voor het onrechtmatig handelen tegenover Dekker en het mannenblad.

De website moet daarom een vergoeding betalen aan beide partijen voor de geleden schade. Hoe hoog die vergoeding zal zijn, wordt in een andere procedure vastgesteld. 'GeenStijl heeft haar publiek gefaciliteerd en enthousiast gemaakt om de illegaal geplaatste foto's te bekijken', meende de rechter.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’