Volledig scherm
Hier zit het mysterieuze kantoor van Apple in Berlijn © Google Maps

Geheim kantoor Apple ontdekt in Berlijn

Apple-winkels en -kantoren zijn over het algemeen opvallend vormgegeven, en voorzien van het bekende logo. Maar in Berlijn probeert de techgigant undercover te blijven, in een onopvallende kantoorverdieping boven een winkelpand. Geen logo te bekennen. Wat verbergt Apple hier voor het grote publiek?

Volledig scherm
De bedrijfsnaam van Apple mist, een zwarte balk vergroot het mysterie © Business Insider/Sam Shead

Zakenwebsite Business Insider ontdekte het mysterieuze kantoor, dat op de eerste verdieping van de Markengrafenstrasse 34 in de Duitse hoofdstad te vinden is. Het verborgen kantoor kijkt uit over het Gendarmenmarkt-plein in het Berlijnse stadcentrum.

Maandenlang onderzoek van de nieuwssite leidde tot de geheimzinnige ontdekking. Afgelopen april schreef de Duitse krant Frankfurter Allgemeine al dat ergens in een geheim laboratorium in Berlijn aan Apple’s top secret autoproject gewerkt zou worden. Die plek lijkt nu dus gevonden. Apple wil niet reageren, maar naast een kleine aanbelknop staat dan toch echt de merknaam.

De Business Insider-medewerker belde meerdere keren aan, maar niemand reageerde. Wel gingen de jaloezieën voor het raam vervolgens omlaag, mogelijk om het kantoor af te schermen voor foto’s van de geheime werkzaamheden. Een man die het gebouw verliet, bevestigde dat Apple inderdaad hier gevestigd is, en gaf aan dat het bedrijf er zelfs al een jaar zit. Ook een barista om de hoek beaamt het gerucht: Apple zit echt op de tweede verdieping van het bedrijfspand.

Talent

Waarom Berlijn? Volgens een bron uit de Berlijnse techscene is deze stap gemakkelijk te verklaren. Door chaos bij GPS- en locatiedatabedrijf HERE, van onder meer Volkswagen en BMW, was het mogelijk om talent te onderscheppen voor een eigen project. ,,Apple zag deze kans, en opende een kantoor in Berlijn.''

In het Duitse krantenartikel van vorige maand werd gesproken van zo’n 15 tot 20 personeelsleden die in het geheime kantoor in dienst zouden zijn. Apple heeft nooit officieel bevestigd dat het werkt aan een elektrische auto, maar heeft wel tientallen experts op autogebied aangenomen van onder meer Ford en Mercedes-Benz, zo schreef The Financial Times. Binnenskamers wordt het autoproject naar verluidt ‘Project Titan’ genoemd. Het gerucht gaat nu dat Apple niet aan een complete auto, maar alleen aan de benodigde software werkt.

Volledig scherm
Naast de bel staat toch Apple genoemd © Business Insider/Sam Shead
  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.