Volledig scherm
© anp

Geheime afspraken gemaakt over gaswinning Groningen

UpdateOppositiepartijen in de Tweede Kamer willen opheldering over afspraken die Shell en ExxonMobil in 2005 zouden hebben gemaakt met Economische Zaken over de winning van gas in Groningen. Den Haag zou daardoor een hoger productieplafond hebben ingesteld dan het kabinet zelf wilde.

Bijlage
Quote

Shell en Exxon hebben geen invloed gehad op de besluitvor­ming inzake Groningen

Minister Henk Kamp

Reacties uit de Kamer
- GroenLinks vindt dat het vertrouwen van Groningers keer op keer een klap krijgt en dat Kamp scherp afstand moet nemen van dergelijke afspraken.
- De ChristenUnie noemt het akkefietje weer een bevestiging dat financiële belangen steeds leidend zijn geweest bij de winning van gas.
- De afhankelijkheid van Gronings gas moet verder worden losgelaten.
- Voor het CDA is de maat vol: ,,Als dit waar is moeten de afspraken van tafel.''
- De SP moppert dat het steeds gekker wordt: ,,De multinational heeft het bananenkoninkrijk in zijn zak."

Shell en Exxon hebben in 2005 met een hoge ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken een geheime afspraak gemaakt over het niveau van de gaswinning voor de lange termijn. De afspraak is niet gedeeld met de Tweede Kamer, staat in documenten die de NOS met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur in handen heeft gekregen.

Minister Kamp zei vrijdagmiddag opnieuw de afspraken niet te kennen en zich nooit belemmerd te hebben gevoeld in het nemen van zijn besluiten. Als er iets moet worden uitgezocht, wil hij dat wel doen. De Tweede Kamer wil uitleg van minister Henk Kamp, liet het vrijdagochtend weten.

Directeur-generaal
De afspraak werd gemaakt met de directeur-generaal energie van het ministerie. Door de afspraken zou het productieplafond 425 miljard kuub zijn geworden in plaats van 375 kuub gas tussen 2006 en 2015. De afspraken lopen niet alleen tot 2015, maar hebben ook betrekking op de jaren daarna totdat het veld uitgeput raakt, blijkt uit documenten.

Opmerkelijk is dat de Tweede Kamer alleen geïnformeerd wordt over de afspraken voor de jaren 2006-2015. In 2005 werd echter al afgesproken om de productie op een hoog niveau te handhaven tot het veld uitgeput raakt. Deze afspraak is niet gemeld. Kamerleden noemen het 'heel ernstig' dat de Kamer niet geïnformeerd is.

Het gevol van deze afspraak is dat het kabinet in latere periodes minder mogelijkheden heeft om de gaswinning te verminderen. n 2010 schrijft een ambtenaar in een memo dat de Kamer ,,niet is geïnformeerd over de productie op de lange termijn". En dat terwijl er in 2005 dus al een afspraak is gemaakt 'over de gehele resterende productie van het Groningen-veld vanaf 2006', staat in het memo. ,,Deze afspraak beperkt de beleidsruimte van de minister.''

Geen macht
Heeft deze vertrouwelijke afspraak nog steeds invloed op de besluitvoerming in Den Haag? De verantwoordelijke minister, Henk Kamp, zegt tegen de NOS dat Shell en Exxon 'totaal geen macht hebben.' Invloed van de oliemaatschappijen op de besluitvorming rond de gaskwestie in Groningen is er volgens Kamp op geen enkel moment geweest: ,,In elk geval niet zolang ik hier zit." Of dat voor zijn tijd, voor 2012, wel zo was, laat Kamp zich niet uit. ,,Daar was ik gewoon niet bij."

Shell stelde vrijdag in een reactie dat de Kamer 'wel degelijk is geïnformeerd over de gesprekken die in 2005 hebben plaatsgevonden.' Volgens een woordvoerder spreekt het olie- en gasconcern met regelmaat met allerlei partijen in de samenleving, 'ook met vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid' en 'uiteraard ook over de rol van aardgas in het huidige en toekomstige Nederlandse energiesysteem.'