Volledig scherm
Heidy Verschuren met man en kinderen voor de inmiddels verkochte woning aan de Akkerweg in Helmond. © Heidy Verschuren

Gekte op de woningmarkt: van Helmond tot Oldenzaal

oververhittingHet is dringen geblazen op de woningmarkt. Aan alle woningen is gebrek, de prijzen rijzen de pan uit en vooral starters komen steeds moeilijker aan een woning. Zelfs in Helmond en Oldenzaal kennen ze de gekte. 

Het eerste bod kwam van iemand die het huis niet eens gezien had. Het ging na een weekendje nadenken weer van tafel. Maar lang hoefden Heidy Verschuren en haar man niet te wachten op een nieuw bod. Tien tot vijftien gegadigden toonden interesse in hun woning aan de Akkerweg in de Helmondse wijk Mierlo-Hout. Uiteindelijk verkochten Verschuren en haar man de woning binnen drie weken. 

Het is een van de vele voorbeelden van de oververhitte woningmarkt. ,,Het was gekkenwerk", vervolgt de Helmondse. ,,De bezichtigingen heb ik aan de makelaar overgelaten." 

Ze kocht met man en vier kinderen verderop in de wijk een groter huis dat tweeënhalf jaar te koop stond. ,,Veel mensen die op bezichtiging kwamen, dachten dat ze nog een tijdje konden nadenken over een bod, maar die tijd is voorbij, ook in Helmond." 

De verkoopprijs ging uiteindelijk niet boven de vraagprijs uit, omdat ze snel de verkoop rond wilden hebben. Anders had er wellicht nog wel meer in gezeten.

Zoekgebied

Aan de andere kant staat koper Bram Smits uit Eindhoven. Hij wil gaan samenwonen en zocht een andere woning. Dat bleek erg lastig in Eindhoven en dus verruimde hij zijn zoekgebied naar de randgemeenten. 

Bij toeval kwam Smits een advertentie tegen voor een woning in Mooi Liverdonk, een nieuw plan in Brandevoort. ,,Dat is toch nog bijna dichterbij de stad dan Blixembosch en de verbindingen per trein, bus en fiets zijn goed", troost hij zichzelf. ,,De markt in Eindhoven is gestoord; het is bijna niet te doen om iets te kopen."

En hij is bang dat het alleen maar erger wordt. ,,Er zullen wel meer mensen naar de randen van de stad gedreven worden. De gemeente speelt te laat in op die ontwikkelingen."

Het probleem van oververhitting speelt in heel Nederland. Zo is Oldenzaal in Twente de absolute topper wat prijsstijgingen van huizen betreft. De prijs van de gemiddelde koopwoning steeg er in vijf jaar tijd met 40.000 euro tot 243.000 euro. Huizen worden er gemiddeld binnen 43 dagen verkocht. 

Door het tekort aan woningen en het hoge aantal transacties wordt een woning voor steeds meer mensen onbereikbaar. Volgens Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM), zullen we nog een tijd blijven kampen met een woningtekort.